Després que aquest dimarts el Partit Popular, el PSOE i Ciudadanos tombessin al Congrés la proposta d'ERC d'un diàleg bilateral amb Catalunya post-21-D, la tensió ha continuat escalant durant la sessió de control aquest dimecres. El portaveu Joan Tardà ha acusat el govern espanyol de "clonar-se amb Erdogan", en forma de pregunta retòrica, en al·lusió als mecanismes de l'Estat per fer "patir" els sobiranistes. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, l'ha parafrasejat al seu torn i li ha exigit de "sacrificar un català", en al·lusió a la investidura de Carles Puigdemont.

"Tenen mitjans per fer-nos patir... el 155 fa patir, ciutadans innocents són a presó, s'apropa una macrocausa judicial per escapçar els independentistes", ha exposat –en tant que a l'executiu central projecten un horitzó polític sense la cúpula del procés. "Creuen que els qui no són independentistes han signat una pòlissa per no ser-ho", ha denunciat el republicà sobre els envits de la maquinària estatal contra el procés sobiranista. Tardà ha continuat després citant el catedràtic de Dret Constitucional Pérez Royo. "No és la primera vegada que s'assaja la mutilació política de Catalunya. La força bruta s'esvaeix davant la democràcia. És que volen clonar-se amb Erdogan?", ha denunciat.

Santamaría ha criticat llavors que es persistís en la voluntat d'investir el cap de llista de Junts per Catalunya –ara que fonts de la Moncloa avisen que una investidura simbòlica també seria impugnada. "Tant costa sacrificar un català quan han sacrificat les seves empreses?", ha exigit la vicepresidenta, utilitzant un verb que el mateix Tardà havia emprat en una entrevista. La número dos del govern espanyol ha instat també a "tancar escenaris" i ha retret als independentistes que "diguessin una cosa en públic i una altra en privat" –en al·lusió als SMS de Puigdemont, o les informacions sobre l'agenda Moleskine de Josep Maria Jové.