La vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría s'ha pronunciat de ple en contra sobre la possibilitat que Carles Puigdemont fos investit de forma "simbòlica". Santamaría ha apel·lat a la resolució del Tribunal Constitucional, que va negar la investidura a distància, per fer extensiu el supòsit. La vicepresidenta ha advertit així el president del Parlament Roger Torrent que "sabia" allò que havia dit el TC i que la cambra catalana estava per "investir diputats que compleixin la llei i allò que el reglament mana" ha reblat des del Senat.

La qüestió és que fonts del govern espanyol van un pas més enllà i asseguren que estan atents sobre si la investidura es materialitza "a través d'una llei o un míting". Això podria motivar un nou recurs al TC –o demanar un incident d'execució de sentència, com ha fet amb anterioritat a la Moncloa. A més, les personalitats recorden que al Parlament s'està en funcions i una tramitació legislativa per canviar la llei de presidència no tindria efectes –com es creu que buscaria Junts per Catalunya. Inclús, ironitzen amb què hagués passat si Mariano Rajoy hagués convocat els alcaldes del PP per a la seva investidura.

Sobre el finançament, l'executiu central assegura que estaran atents a qualsevol moviment de diner públic, en cas que una possible assemblea d'alcaldes viatgés a Brussel·les per escenificar la investidura de Puigdemont –com s'havia especulat a partir de certes informacions. "Es poden posar en un problema" diuen al respecte d'emprar capitals de la Generalitat –una circumstància que podria ser malversació. En tot cas, les fonts expliquen que estan molt atents i treballen "per avançat", i analitzen "tots els escenaris" que es puguin produir. 

En aquest sentit, les fonts apressen Torrent a moure fitxa per la investidura, recordant-li que no pot posposar-la 'sine die'. La qüestió és que la posició oficial de la Moncloa és esperar a l'informe dels lletrats del Parlament per dictaminar si el termini de dos mesos fins a nova convocatòria electoral ha començat a córrer, com explicava aquest diari. Sobre això, des del Partit Popular vénen insistint fa uns dies que la líder de Ciutadans Inés Arrimadas hauria de sotmetre's a la investidura per tal de forçar que el rellotge es posés en marxa i sortir del bloqueig.

A banda d'això, la pròpia Santamaría ha carregat novament contra Puigdemont amb els mateixos arguments que quan va presentar el recurs al TC. Ha dit que el Govern de la Generalitat mereixia un "líder a ple rendiment", que tingués "plens drets" –ja que al seu parer, el cap de llista de Junts per Catalunya té la capacitat deambulatòria minada, en tant que "pròfug de la Justícia" espanyola. "Crec que si en comptes d'estar tots pendents de Puigdemont, com estan els independentistes, estiguessim tots pendents de Catalunya, un altre gall cantaria" ha advertit.

Així les coses, a la Moncloa fa dies que projecten un horitzó polític sense la cúpula del procés sobiranista, com explicava El Nacional, a causa de les inhabilitacions que s'esperen en els propers mesos als encausats per malversació, rebel·lió i sedició.