El Partit Popular, PSOE i Ciudadanos han tombat aquest dimarts la proposta de diàleg bilateral amb Catalunya que proposava ERC al ple del Congrés. Amb la majoria vots en contra, els republicans no han aconseguit fer prosperar la moció, tot i  haver obtingut el suport d'Unidos Podemos, el PNB, el PDeCAT i EH Bildu. El portaveu Joan Tardà ja ho esperava quan ha anunciat que malgrat "s'omplin les presons" els independentistes "sempre es ratificarien en les seves conviccions i no es cansarien de demanar un diàleg bilateral amb l'Estat", ha dit des del faristol de la cambra.

La qüestió és que el PSOE i el PSC havien proposat als republicans al matí d'acceptar les seves esmenes per adherir-se a la moció. Els socialistes condicionaven aquí el diàleg a la investidura d'un president que pogués "legalment exercir les seves funcions i sigui capaç de formar un Govern estable, amb respecte del marc constitucional i conforme de l'Estatut d'Autonomia". A més, demanaven que la Generalitat tornés a participar als organismes multilaterals de cooperació amb l'Estat i la resta de comunitats autònomes. Ho ha recordat així el diputat del PSC Marc Lamuà quan ha dit que els independentistes "podien formar un govern nacionalista i recuperar l'Estatut" al mateix temps.

Des del PDeCAT, la crítica ha anat en la mateixa línia que ERC i el portaveu Carles Campuzano ha denunciat com a "vergonyós pervertir la voluntat dels catalans del 21-D" en al·lusió a la negativa del Tribunal Constitucional d'investir Carles Puigdemont desde la distància. Campuzano ha dit que "no s'estava respectant" allò que volien els 70 diputats independentistes. A més, ha denunciat les "maniobres" de la Moncloa amb la impugnació al TC com "un dels episodis més vergonyosos" i al PSOE els ha acusat de "renunciar a defensar la democràcia espanyola" amb el suport al PP al 155.

Des de Cs el to ha estat més dur que els socialistes i el portaveu Juan Carlos Girauta ha parlat de la bandera de "l'odi", sobre els votants a favor de la República catalana. Girauta ha denunciat en aquest sentit que s'hagués titllat Inés Arrimadas "d'ocupant" i ha insistit que les eleccions catalanes les havia guanyat la formació taronja. 

Menys dur amb l'independentisme s'ha mostrat el grup confederal d'Unidos Podemos, ja que finalment n'ha donat el suport a la moción, en considerar que advocava per abandonar la via unilateral. Tanmateix, el nou co-portaveu Josep Vendrell ha dit que les accions del Govern destituït havien portat "no a la independència, sinó a la preautonomia" de la Generalitat. 

Per la seva banda, la diputada del PP català, Alicia Sánchez Camacho, ha assegurat que hi havia "tacticisme i mala fe" en la moció d'ERC. Camacho ha acusat els republicans de seguir per la via independentista amb la seva "romeria" a Bèlgica per negociar amb Puigdemont. "No poden donar lliçons de diàleg quan han donat un cop d'Estat a la llei les institucions i la Història", ha afirmat la popular. "El diàleg no és monòleg ni imposició", ha tancat.

Per la banda del PNB, el portaveu Aitor Esteban ha dit que era "del tot lògica" la moció d'ERC per les demandes reiterades dels independentistes, però ha exigit "saber explicar la realitat a la gent", en al·lusió a la investidura.

Moció d'ERC

La moció dels republicans parlava "d'establir, partint del reconeixement del resultat de les eleccions del 21-D i del mandat democràtic emanat a les urnes, un diàleg bilateral amb el Govern de la Generalitat amb l’objectiu de trobar una resolució democràtica a les demandes expressades de forma permanent a Catalunya". Aquesta es va debatre en un ple intens al desembre on el portaveu Joan Tardàva llegir des del faristol de la cambra baixa una carta que Oriol Junqueras enviava des de presó a Rajoy, on va criticar l'acció contra l'1-O, i l'instava a obrir una etapa de diàleg.

Al respecte, Tardà ha denunciat aquest dimarts que "lamentablement", constatava que "l'Estat espanyol continua equiparant el procés democràtic d'independència de Catalunya amb una rebel·lió violenta, quan el món s'ha admirat pel seu caràcter massiu, cívic i pacífic" ha denunciat.