L'exdiputat d'Esquerra Joan Tardà segueix sent una veu molt escoltada. Tant el conviden per anar de tertulià com d'entrevistat. Avui, a TVE, hi ha anat en condició de la segona opció. A les portes de les eleccions al Parlament de Catalunya ha parlat com a republicà però també ha reiterat els desitjos del cap de llista del PSC, Miquel Iceta com a condicionant pels futurs pactes: "Agraeixo la seva claredat, avui per avui, un govern PSC-ERC és impossible".

I sobre els pactes per formar govern, torna a apel·lar a les voluntats socialistes: "Jo desitjaria un front ampli amb ERC fent de mà de morter on hi hagués els comuns, la CUP i Junts. Iceta ha dit que no pensa pactar i ERC no té previst un govern de coalició amb els socialistes. Això en Miquel ho ha deixat molt clar". Paraula de Miquel. Per tot plegat, Tardà conclou: "ERC i el PSC estan condemnats a competir i col·laborar".

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19)

Cal un referèndum?

Precisament, ara que es qüestiona el grau d'independència de cada partit, també es rescaten vells debats que tampoc ens queden tan lluny en el temps. Per a aquest proper 14 de febrer, cal posar sobre la taula el debat d'un referèndum d'independència? Tardà considera que no i, de nou, parla pensant en la voluntat d'altres líders polítics: "La cultura del no bloqueig, jo no et bloquejo a tu, tu no em bloqueges a mi. I al final construïm la solució. El Pedro Sánchez ho sap, el Pablo Iglesias ho sap, nosaltres també: la solució no serà un referèndum d'independència sí o no. Al final construirem una solució, es pactarà amb Madrid, hi haurà un referèndum i els catalans decidiran si voldran independència sí o no. Però estem a les beceroles". Per tant, debat tancat.

El republicà es mostra confiat i creu que els resultats seran favorables al seu partit: "Tinc la impressió que guanyarem i guanyarem bé. Fa mesos ja vaig dir que ho creia i ho flairava, cada vegada hi ha més catalans que no saben que acabaran votant ERC. Perquè hem fet els deures, hem fet dissabte, ho hem repensat tot, s'ha analitzat tot allò que s'ha fet bé i quins errors s'han comès i és la millor manera de guanyar-se el futur". Malgrat les aspiracions constitucionalistes d'uns, com el PSC, i les independentistes d'altres, com ERC, Tardà està convençut que la solució al conflicte només passa "per un acord entre la majoria de catalans".

Torra el puntua amb un "regular"

La gestió del president inhabilitat, Quim Torra, també té nota. Tardà no l'aprova, però tampoc el suspèn: "Regular, bàsicament perquè han viscut en l'excepcionalitat. Res es pot entendre si no acceptem d'entrada que vivim instal·lats en una enorme anomalia. El concepte repressió, presos polítics, exili... És una anomalia enorme que ho contamina tot i la pandèmia ha estat un escac. Ha funcionat regular perquè em semblaria petulant dir bé, però malament tampoc".

Més contundent s'ha posat en la conclusió que ha donat: "Ningú s'ha d'ofendre, tinc la impressió que el president Torra no tenia tantes capacitats de lideratge com haguéssim volgut. Hi ha hagut alguns episodis que ens haguéssim pogut estalviar. I de Junts? ·"No ha fet el dol, han anat alimentant un imaginari existent i ho segueixen fent. Ho han convertit en una mena de mantra, en una hipotètica mina per tal d'obtenir èxits electorals. La unilateralitat no és el camí d'Esquerra".