El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha deixat la porta oberta a un pacte postelectoral amb Catalunya en Comú. "Cal ampliar la base autodeterminista, no descarto un pacte postelectoral amb Catalunya en Comú", ha assenyalat Tardà. El diputat ha assegurat que per fer "un procés constituent transversal, ens hem d'obrir a tothom que vulgui parlar-ne". 

Tot i això, Tardà ha volgut deixar clar que considera que "el més intel·ligent" és una candidatura unitària que sigui "ben transversal", tal com ja va apuntar aquest dissabte el consell nacional del partit, que va apostar per una llista unitària àmplia, més enllà de JxSí amb la CUP i Fachin. "Si no és així, el millor és que cadascú passi el rasclet pel seu espai", ha defensat. 

No renunicar al referèndum pactat

El diputat ha donat per "legítima la declaració d'independència" però ha reconegut que no s'ha pogut fer efectiva. Tardà ha dit que en la propera etapa del procés cal "desfer-nos de les maleïdes presses" i ha defensat que no s'ha de renunciar a buscar un referèndum pactat amb l'Estat espanyol. 

També ha demanat continuar amb la mobilització pacífica de l'independentisme, per evitar una "ulsterització" del conflicte, que assegura que "donaria ales" a l'Estat. "Hem de pensar més en Mahatma Gandhi que en herois potser més romàntics", ha defensat.