“O tots junts o tres llistes potents”. El Consell Nacional d'ERC ha avalat participar a les eleccions del 21-D en una llista unitària que superi la fórmula de Junts pel Sí i en la qual s'apleguin també altres formacions polítiques, com podrien ser un sector de Podem —com el que representa Fachin— i la CUP.

La intenció d'ERC és ampliar l'actual coalició de Junts pel Sí, formada pel PDeCAT, ERC, Demòcrates, MES i independents, amb altres sectors de la política catalana de l'àmbit sobiranista, entre els quals es troben la CUP i el sector de Podem representat per Albano-Dante Fachin. És a dir, una espècie de front contra l'aplicació de 155. Ara bé, en cas que no es pogués fer aquesta gran coalició, sosté que cada partit s'ha de presentar per separat i defensar el seu propi espai.

Esquerra s'ha reunit aquest dissabte en un Consell Nacional extraordinari per decidir l'estratègia a seguir amb vista als comicis del 21-D, després que el president Carles Puigdemont hagi apostat per una llista unitària i s'hagi ofert com a candidat. En aquest esdeveniment, la militància d'ERC s'havia de pronunciar sobre la participació a les eleccions del 21-D i la forma amb la qual presentar-se: amb una llista única o bé amb llistes separades.

L'opció d'una gran coalició que abraci ideologies tan diverses és una opció oberta encara. Dependrà en gran mesura de la CUP, que avui ha reunit el seu consell polític però que no prendrà una decisió fins reunir la seva assemblea, citada pel proper cap de setmana.

Alliberament dels presos

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha intervingut a l'inici del Consell Nacional i ha exigit a l'Estat espanyol l'alliberament els "presos polítics" abans de les eleccions del 21-D. "No podem anar a unes eleccions amb els principals líders tancats a la presó", ha defensat Rovira, que ha exigit "igualtat de condicions" als partits constitucionalistes —PP, PSOE i Cs. A l'acte s'ha recordat els consellers que han estat empresonats i també els que són a Bèlgica sota una ordre de crida i cerca emesa per l'Audiència Nacional.

Rovira ha demanat a PP, PSOE i Cs que demostrin que són "demòcrates" i que alliberin els líders independentistes tancats a la presó. Només d'aquesta manera, segons la republicana, es podran celebrar unes eleccions amb "igualtat de condicions" i en què es puguin defensar totes les opcions polítiques, amb independència de la ideologia que tinguin. "Exigim la llibertat de tots els presos polítics. De tots: dels consellers i dels Jordis", ha apuntat Rovira dirigint-se directament a les forces constitucionalistes, de les quals ha assegurat que tenen "por de la democràcia".

A més de l'alliberament dels "presos polítics", Rovira també ha demanat que totes les forces polítiques respectin els resultats de les eleccions, amb independència de quins siguin els resultats.

Advertència a l'Estat

La convocatòria d'eleccions al Parlament està molt condicionada a la col·laboració dels ajuntaments —la majoria en mans de forces independentistes—, una idea en la qual Rovira ha volgut insistir. La secretària general republicana ha apuntat que després del referèndum de l'1-O "s'ha fet evident que unes eleccions es fan si nosaltres decidim que es facin", per després recordar la importància del poder local, que custodia les urnes de l'Estat pels comicis i que és responsable d'alguns locals de participació.

Malgrat tot, Rovira ha demanat participar en els comicis perquè és l'única manera de seguir amb el projecte independentista. "No podem deixar el país en mans d'unes majories i unes elits que no ens representen i que van en contra del nostre progrés", ha exposat sobre les forces unionistes i el govern de Mariano Rajoy, els quals veu com els que "imposen una Catalunya sotmesa, empresonada, que viu en un Estat oligàrquic".

Record per a Junqueras i els consellers

Com calia esperar, l'obertura del Consell Nacional ha estat marcada per l'absència del vicepresident Junqueras i els consellers Carles Mundó, Dolors Bassa Raül Romeva, que van ser empresonats aquest dijous. Els quatre membres del Govern, juntament amb els consellers Toni Comín i Meritxell Serret —que són a Brussel·les—, han estat les grans absències d'aquesta reunió d'ERC.

Rovira ha tingut unes paraules per a tots ells, carregades de sentiment. Ha destacat el seu compromís amb la causa independentista fins al darrer moment i els seus intents per dialogar amb el govern espanyol.

La republicana també ha explicat com va ser una de les darreres converses amb el vicepresident Junqueras abans d'entrar a la presó. Ha apuntat que el va veure "serè", com la resta de consellers, i que la va animar a seguir amb la contesa electoral: "Em va dir: 'Si són capaços de carregar-s'ho tot, només ens quedarà la via de guanyar-ho tot una altra vegada'", ha explicat emocionada en un discurs que ha acabat amb una nova declaració d'intencions: "Salut i República!"