Quan falta un dia per a les eleccions espanyoles del 10 de novembre ja hi ha més de tres-centes activitats convocades per la vigília, la jornada de reflexió del 9-N. Han estat convocades de manera pacífica per la plataforma que canalitza la resposta ciutadana a la sentència, el Tsunami Democràtic, arreu del territori català amb l'objectiu de desobeir la Junta Electoral a partir de les quatre de la tarda.

En aquest context, la plataforma Pícnic per la República —que també programa accions cíviques de protesta a la sentència— ha convocat a tallar la zona fronterera del Pertús, a la Catalunya Nord. Concretament, l'acció començarà a les 11 hores del matí a la Nacional II i està previst que el tall d'aquesta via s'allargui fins a la una del migdia. 

Per als impulsors d'aquesta nova acció, el Pertús és un punt simbòlic, ja que s'hi va firmar el Tractat dels Pirineus que va mutilar Catalunya.  El 7 de novembre de 1659 les monarquies hispànica i francesa van arribar a un acord de pau, que va significar la fi de la guerra dels Trenta Anys i que va amputar a Catalunya els territoris de l'antic comtat del Rosselló i bona part del de la Cerdanya. 

Vermut el Pertús Pícnic per la Reopública

Pícnic per la República convida els catalans de banda i banda de la frontera a un "vermut de germanor" una vegada s'aixequi el tall. La convocatòria vol "denunciar un tractat dels Pirineus que va separar l'únic país que som", diu la plataforma.

Una vegada s'hagi aixecat el tall, el Comitè de Solidaritat Catalana de Perpinyà, que dona suport a la iniciativa de Pícnic per la República, convida tothom a seguir les activitats programades pel Correllengua i la commemoració i denúncia del Tractat dels Pirineus a Perpinyà a partir de les 16 hores. 

El tall de la frontera al Pertús se suma a l'anunci de Tsunami Democràtic de nous municipis i hores on durà a terme accions pensades per al 9-N. D'aquesta manera, a Barcelona, a més de l'acció ja anunciada a les 16 hores a la plaça Catalunya, Tsunami ha anunciat una presentació sota el títol de "Política criminal" a les 18 hores al Teatre La Rubia.