Sobre l'ambient plana l'hipotètic avançament electoral a Andalusia del president Juanma Moreno, aprofitant l'onada d'Ayuso a Madrid. Des de la Junta d'Andalusia rebutgen de moment aquest escenari, però el PSOE ja prepara la seva maquinària per no tornar a veure's descol·locats com a la capital espanyola. En aquest context, després de la pressió de Ferraz, la mateixa Susana Díaz ha acabat cedint i ha acceptat que s'avancin les primàries a la federació andalusa. La secretària general dels socialistes andalusos ha confirmat que s'hi presentarà. "Per descomptat", ha respost quan se li ha preguntat.

Ho ha anunciat Susana Díaz en roda de premsa aquest dijous al migdia. La dirigent socialista, derrotada ara fa dos anys a les urnes, ha assenyalat que demanarà a la comissió executiva regional que sol·liciti a la direcció federal l'avançament d'aquesta convocatòria. Estaran cridats a escollir el líder del PSOE-A els més de 44.000 militants de la federació, la més nombrosa d'Espanya. Al davant, molt probablement, hi tindrà Juan Espadas, alcalde de Sevilla i candidat promocionat per Ferraz. Així, el duel podria recordar a les primàries estatals entre Díaz i Sánchez. Aquestes primàries estaven previstes per a finals d'aquest any.

El president espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha convocat per aquesta tarda la comissió executiva federal. L'objectiu és analitzar la sonora patacada dels socialistes a la Comunitat de Madrid, que han vist fins i tot com Més Madrid els feia el sorpasso. En aquesta reunió està previst que s'aprovi també el procés de primàries a Andalusia.

Durant les últimes setmanes i dies, Díaz ha rebut pressions de la direcció estatal. I finalment ha cedit, però presentant candidatura. "Hi ha companys que han plantejat avançar les primàries a Andalusia quan ni tan sols estan convocades les eleccions a Andalusia. Són els militants a qui els toca decidir qui els representa en el partit", ha assegurat. L'expresidenta de la Junta d'Andalusia ha insistit que els 44.000 militants socialistes andalusos hauran de votar "amb autonomia i llibertat" el seu candidat a la Junta en les pròximes eleccions autonòmiques.

Més enllà d'Andalusia, Susana Díaz ha reclamat "autocrítica" als seus companys socialistes després del que s'ha vist a Madrid, perquè "és molt trist per a tots veure com avança la ultradreta". I ha avisat: "Alguna cosa no estem fent bé del tot quan milers de ciutadans ens donen l'esquena avui en dia". Ho ha contraposat amb l'actuació del PSOE andalús durant els dos anys de govern de Juanma Moreno.