La sala que examina les decisions de l'instructor de la causa pel procés, Pablo Llarena, ha confirmat la prohibició que els dos citats, que estan en presó preventiva, vagin al Parlament de Catalunya a votar, prohibició que va ser adoptada pel jutge del cas després de les eleccions de desembre i que va ser recorreguda pels afectats.

El Suprem recorda al vicepresident Oriol Junqueras i a Jordi Sànchez (JxCat) que ells "van desacreditar" els drets constitucionals que ara reclamen com a base per poder acudir al Parlament a votar, i ho fa en l'acte en el qual confirma la prohibició que acudeixin al legislatiu català.

L'alt tribunal explica en l'acte divulgat avui per què aprecia risc de reiteració delictiva en els imputats: el seu lideratge en el procés de ruptura de la sobirania nacional incrementa aquest risc de "possibles mobilitzacions públiques que alterarien la pau social" i per això han de seguir en presó preventiva i no poden acudir al Parlament.

El Suprem comparteix amb els polítics independentistes la importància del dret a la participació política que reclamen, però els recorda en el seu acte que aquests drets constitucionals que exalcen són precisament els que "indiciàriament" van posar en perill amb les conductes que estan sent investigades.

Així, l'alt tribunal recorda a l'exvicepresident de la Generalitat que també ha de tenir molt en consideració "que tots aquests drets fonamentals i principis que ara fa pujar i exalça com a bàsics en el nostre sistema jurídic constitucional, són els que, d'acord amb les imputacions de fets punibles que li fa el magistrat instructor, va desacreditar, va arraconar i va contravenir".

L'investigat, en l'exercici de les seves funcions com a diputat electe, va instrumentalitzar aquests drets per realitzar els presumptes delictes greus que ara se li imputen, afegeix el Suprem.

A més, l'acte subratlla que tots dos són considerats, indiciàriament, "com a presumptes coautors de, entre d'altres, un delicte de rebel·lió contra l'Estat amb la finalitat de fracturar la sobirania nacional mitjançant la independència d'una part del territori, objectiu en el qual tots dos investigats han tingut un rellevant protagonisme i fins i tot un lideratge carismàtic".

Aquesta resolució de la sala del Suprem no es refereix a les recents peticions de Sànchez per acudir al ple de la seva investidura convocat per al 12 de març, sinó a d'altres recursos anteriors.

Allò que el Suprem ha desestimat avui són els recursos d'apel·lació d'Oriol Junqueras i Jordi Sánchez contra els actes del jutge instructor Pablo Llarena, de dates 12 i 29 de gener d'aquest any, que van denegar la seva sortida de la presó per assistir a plens del Parlament de Catalunya i van declarar la seva incapacitat per assistir a les esmentades sessions, assenyalant que la Mesa de Cambra podria arbitrar mecanismes perquè deleguessin el seu vot.

El Suprem ja va celebrar una vista en la qual va negar a Junqueras la llibertat provisional, i n'ha fixat per a dimarts que ve, dia 20 de març, una altra per examinar de nou aquesta qüestió sobre Sànchez i l'exconseller Joaquim Forn.