El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència de l'Audiència de Barcelona que va considerar que el periodista Federico Jiménez Losantos no va vulnerar el dret a l'honor del poble de Catalunya amb les seves crítiques al sobiranisme el 2013 al programa "La mañana de Federico", que llavors emetia Intereconomia.

En una sentència, l'Alt Tribunal desestima el recurs de la Generalitat de Catalunya contra la dictada per l'Audiència que no va apreciar vulneració de l'esmentat dret en les manifestacions de Federico Jiménez Losantos entre el 10 i el 17 de setembre de 2013 en ocasió de la cadena humana denominada "Via catalana cap a la independència" organitzada en la Diada d'aquell any.

La Sala Civil del Suprem considera que no s'ha produït vulneració de l'honor del poble català en contra del criteri de la Generalitat, la demanda de la qual ja va ser desestimada per un Jutjat de Primera Instància de Barcelona i posteriorment per l'Audiència Provincial.

Segons el parer del tribunal, "la Generalitat equipara incorrectament la part amb el tot ja que les expressions proferides pel periodista no van ser referides al conjunt de la ciutadania catalana sinó a un determinat sector polític i social, l'identificat amb les tesis sobiranistes, i a algunes persones i institucions que el demandat situava en aquest sector". Afegeix que el periodista també va criticar el Govern d'Espanya i el ministre d'Afers Exteriors per la seva conducta amb relació als esdeveniments que en aquestes dates van succeir a Catalunya.

Així mateix, agrega que "la demanda exclou del concepte de 'poble català' al discrepant que no participa d'aquest projecte polític, la qual cosa és difícilment compatible amb els valors de democràcia, pluralitat i respecte a la discrepància que s'invoquen en el recurs interposat per la Generalitat".

Què va dir?

La sentència reprodueix algunes manifestacions de Jiménez Losantos objecte de la demanda com: "El nacionalisme es basa en dues coses, en l'odi a algú i en la hipertròfia del culte a si mateix. O sigui, els nazis prenen com l'arquetip màxim del nacionalisme, nacionalsocialisme, perquè eren tan nacionalistes com socialistes i ambdós els va portar a la màxima expressió".

"No només pensaven que els altres eren una raça inferior, algunes races tan inferiors com la dels jueus que calia exterminar-los. Total van exterminar a sis milions. No està malament eh? No és que a sobre ho feien perquè es creien una raça superior, la raça ària. De tot el que li passava a Alemanya la culpa sempre la tenien els jueus i si no els anglosaxons i si no França. Mai els alemanys. Aquest és exactament el model català", va afegir.

I va agregar: "És que al final el nacionalisme al que s'assembla molt és al nacionalisme i està reproduint d'una manera gegantina el que succeïa fa pocs anys al País Basc o el que succeeix a El Goyerri, municipis presos pels etarres".

"Aquí el gran problema és que els etarres són la Generalitat. Aquí la violència simbòlica sobre els ciutadans és exercida des d'una idea política, la fa el poder i la fa la connivència del poder de Madrid que l'hauria de combatre, derrotar-lo i anul·lar-lo", va postil·lar. Una altra frase reflectida en la sentència és: "Els espanyols estan posant diners per a aquesta gentussa, perquè és gentussa, que té en l'esclavitud a la mitja Catalunya que no pensa com ells".