La sala de togues del Suprem està a la planta baixa de l’edifici. És una sala petita amb unes barres amb penjadors amb togues negres, que poden utilitzar els lletrats que no porten la seva. També hi ha una màquina de cafè i un dispensador d’aigua. Del trànsit de les togues se n’encarrega un senyor que es diu Torcuato. 

Els lletrats aprofiten alguns dels recessos per fer-hi un cafè i comentar la jugada. Avui les protestes fan saltar espurnes al cafè de la sala de togues. Els interrogatoris dels guàrdies civils han fet més evident encara alguna de les cotilles que el jutge ha imposat a la sala. La queixa més contundent és la impossibilitat de contrastar les declaracions dels agents amb els vídeos.

Els primers dies de judici es va arribar a projectar algunes imatges de l’1-O i la violència policial. La sala es va estremir. No va arribar a un minut però a Marchena li va semblar més llarg que Titanic. I el tribunal va tallar d’arrel. No hi haurà més vídeos fins a la fase de les proves documentals en què se'ls empassaran tots d'un cop. Aquest dimarts, però, en què un dels guàrdies civils va arribar a parlar d’un “capítol de terror total” en referir-se a les protestes al carrer davant dels registres del 20-S, l’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, va reclamar de nou poder projectar les imatges per contrastar amb el que afirmaven els agents, que hi van ser presents i en algun cas, protagonistes. I de nou, Marchena s’hi va negar.

Aquest dimecres, l’advocada de Cuixart ha tornat a la carrega. Avui no ha estat pels vídeos, sinó pel fet que les defenses desconeixen en quines actuacions han intervingut els guàrdies civils citats, la qual cosa els fa impossible preparar les preguntes. Marchena tampoc ha encaixat bé aquesta protesta. Amb prou feines ha permès formular-la.

Les protestes públiques dels lletrats s’han convertit en un element més de la defensa. Saben que serviran d'arguments quan hagin de recórrer a Brussel·les. El president del Tribunal també ho sap. Va encaixar molt malament els quatre escrits de queixa que han entrat els advocats. No ho dissimula. Els ho retreu sovint. Les ironies i bromes del president cap als representants de les defenses han desaparegut. L’ambient s’ha tensat. També quan els crida l'atenció amb l'argument de la impertinència.

A la sala mig buida avui, hi havia entre el públic tres senyores de Madrid. De fet, una és alemanya, tot i que la seva companya assegura que "és més madrilenya que el cocido". Les tres vénen per veure en directe el que està passant al tribunal. Estan escandalitzades amb el procés. "S'estan trencant famílies", assegura una que té el fill casat amb una catalana.

Han vingut un dia ideal, el del testimoni dels guàrdies civils. Tots es presenten vestits de carrer, majoritàriament amb americana i camisa. Molts amb corbata. L'única dona que ha testificat vestia caçadora de cuir negre. Les respostes sorgeixen amb sorprenen fluïdesa quan contestes a la fiscalia, però amb la resta d'interrogatoris les preguntes s'han de repetir sovint per ser enteses i es multipliquen els no sé i no recordo

Cap dels agents que ha intervingut aquest dimecres ha repetit res que s'assembli a un "capítol de terror total" com el que havia descrit el dia anterior un dels seus companys. Els que han comparegut avui s'havien encarregat de seleccionar correus electrònics que consideren incriminatòris entre milers de mails. Les declaracions han fet evident que no s'han trobat proves que avalin l'acusació de violència en els correus. N'ha aparegut un amb una intervenció de Pep Guardiola, que es va considerar digne de destacar "perquè era una crida internacional", segons els dos agents que hi han treballat.

En un altre correu, Cuixart convidava Joaquim Forn a la Diada. "Per què ha escollit aquest correu?", ha preguntat la defensa. "Tots els que som de Catalunya sabem que és un acte independentista", ha argumentat l'agent E98218B, provocant somriures entre algunes de les persones del públic. Avui entre els presents a la sala no hi havia cap conseller, ni cap secretari general. Tampoc ahir.