Mentre el judici contra els responsables de l’1-O desgrana el rosari de declaracions, fora de les quatre parets on s’enclaustra el tribunal comencen a grinyolar els ressorts de la campanya electoral del 28-M, que es posarà en marxa a les zero hores del divendres. Alguns dels engranatges ressonen directament dins de la sala del plens del Suprem.

Abans de començar la vista d'aquest dilluns, el tribunal s'ha hagut d'espolsar del damunt el debat electoral que ha reclamat celebrar Jordi Sànchez, cap de llista de JxCat, dins de la presó. El Suprem ha dictat una providència explicant que no és competent per autoritzar un debat a Soto del Real i ha xutat a la Junta Electoral la pilota que prèviament l'òrgan responsable d'arbitrar a la campanya li havia encolomat.

Amb les declaracions del matí ja en marxa s’ha sabut que la fiscalia s’oposa a la llibertat dels cinc encausats empresonats que concorren als comicis del 28-M i havien reclamat l’aixecament de les mesures cautelars per poder participar en la campanya.

Mentre les notícies anaven espetegant rere les portes del tribunal, dins de la sala un comandament d’Informació del Cos Nacional de Policia (CNP) explicava que a cada col·legi electoral havien ensopegat amb respostes diferents, incloses “resistències de caràcter subversiu”. "Hi va haver ciutadans més avantguardistes”, ha apuntat, en una afirmació sense més concreció que ha quedat sobrevolant la sala.

El que sí ha deixat clar, després de la insistència de Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, és que en les instruccions que el dia abans se’ls va transmetre “en cap moment” se’ls va parlar de coordinació amb els Mossos d’Esquadra. I que a les 8 del matí van ser conscient que els dispositiu de seguretat s’havia “trencat”.

Entre el públic la premi Nobel de la Pau Jody Williams segueia les declaracions. Aquesta professora de Vermont, que es va fer mereixedora del Nobel, per la seva lluita per la prohibició de les mines antipersones, no ha pogut declarar davant al Suprem perquè el tribunal va desestimar el seu testimoni. Això no obstant, davant les portes del tribunal ha alertat que s’estan criminalitzant manifestacions “pacífiques” i el dret a la llibertat d’expressió.

Williams ha pogut assistir a la desfilada de vuit guàrdies civils que havien quedat pendents de la setmana passada. Tots ells han explicat, a preguntes de la Fiscalia, les lesions que van patir en la seva intervenció durant l'1-O, inclòs del Guàrdia Civil W79506I que, per a sorpresa del fiscal Jaime Moreno ha explicat que va ser lesionat per un company de manera fortuïta.

L'entusiasme de la fiscalia amb el testimoni dels Guàrdies Civils ha estat tal que el president de la sala, Manuel Marchena, ha hagut de parar els peus a Javier Zaragoza per reclamar-li que deixés de suggerir les respostes als testimonis. "No és necessari", ha advertit.

La bronca del matí, però, l'ha rebut el diputat de JxCat Eduard Pujol, que després que la secretària judicial de la sala li ha cridat l'atenció per utilitzar el mòbil, en reprendre's la sessió ha estat el propi Marchena qui ha advertit que el públic no pot utilitzar el mòbil, i que en cas de fer-ho pot ser expulsat de la sala.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat