La Sala II del Tribunal Suprem ha donat avui un termini de cinc dies per presentar al·legacions als 12 presos polítics del procés independentista. El camí dels indults segueix endavant, ara amb aquest tràmit perquè expliquin els seus motius per acceptar l'indult que s'ha formulat a favor seu. 

Un cop recollides les al·legacions, només faltarà el dictamen del Tribunal Suprem per tramitar tot l'expedient a la Moncloa, que és qui acabarà decidint sobre si dona o no els indults. Un cop decidit, i en el cas que el govern espanyol concediexi el perdó als condemnats pel procés, l'últim tràmit es fa a la Zarzuela. El Rei és qui finalment signa els indults a petició de l'executiu.

En dotze providències de contingut similar, una per cada un dels condemnats, s'acorda donar aquesta audiència als presos polítics ja que la sol·licitud d'indult està promoguda per terceres persones i institucions.

 

 

 

La secció catalana de la UGT ha demanat l'indult per a Dolors Bassa, consellera de Treball i condemnada a 12 anys de presó pel Tribunal Suprem. Bassa també va ser secretària general del sindicat a les comarques gironines entre el 2008 i el 2015, tot i que ha estat activament vinculada al sindicat des del 2000. 

Per la seva banda, l'advocat català Francesc de Jufresa va remetre el passat mes de desembre al Servei d'Indults del Ministeri de Justícia, la sol·licitud de la mesura de gràcia per als polítics independentistes, condemnats a penes que van des dels 13 anys de presó i inhabilitació per a càrrec públic a l'any i vuit mesos d'inhabilitació més una multa.

els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert van registrar una petició d'indult per a la també expresidenta de la Cambra Carme Forcadell. Així mateix, han reivindicat l'amnistia com a millor solució per als líders independentistes empresonats arran del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

Tots ells tenen un termini comú de cinc dies per expressar el que tinguin "per convenient sobre aquesta petició" i formular, si ho consideren oportú, "al·legacions prèvies a l'elaboració" per la Sala de l'informe sobre els indults que preveu la Llei.

Els informes dels centres penitenciaris sobre els indults van arribar al Suprem el mes de novembre. Aquests informes elaborats per equips multidisciplinaris de cada centre penitenciari destaquen l'evolució favorable de cadascun dels presos polítics, una condició imprescindible per a aquesta petició. Segons el Ministeri de Justícia, hi ha set peticions d'indult que ja van arribar a la taula del Suprem a principis d'octubre, i que també contemplen la mesura per als exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, a part dels 9 empresonats. 

La Fiscalia ja s'ha oposat als indults. A mitjans de gener va emetre els seu posicionament. Els fiscals del Tribunal Suprem han informat en contra de la concessió de l'indult als nou polítics catalans que es troben presos per delictes de sedició per la seva participació en el procés sobiranista català. Fonts del ministeri públic han confirmat a ElNacional.cat que "els fiscals del judici del procés han presentat davant el Tribunal Suprem els informes, que són contraris a la concessió de l'indult a tots els condemnats" i que "no s'aprecien raons d'equitat, justícia o utilitat pública per concedir l'indult".