El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha confirmat que el Tribunal Suprem ja té la proposta dels indults als presos polítics catalans damunt la taula. Ho ha confirmat en una entrevista a La Vanguardia i dilluns es va enviar tota la documentació a aquest òrgan jurídic que ara ho estudiarà. Precisament sobre dates, el Ministre assegura que entre sis i vuit mesos "prendran una decisió" ja que és el temps de mitjana que es dona a tramitar aquests expedients.

El Suprem prendrà la decisió final després d'escoltar què diu la Fiscalia i Institucions Penitenciàries. I finalment l'expedient retornarà al ministeri de justícia que també farà una proposta denegatòria "o positiva al Consell de Ministres" que tal com assenyala Campo "tindrà l'última paraula". Campo considera que, en alguns aspectes, la llei espanyola s'ha d'adaptar als nous temps que marca Europa: "El nostre codi trontolla, potser per això ens han qüestionat alguns aspectes des d'Europa". I per tot plegat considera que és bo plantejar una reforma "que s'harà de tractar des de la serenitat".

Els indults

La setmana que ve, Justícia començarà a tramitar els indults però quins són aquests? La secció catalana de la UGT demanarà l'indult per a Dolors Bassa, exconsellera de Treball i condemnada a 12 anys de presó pel Tribunal Suprem. Ros va afegir que aquest indult no s'ha de relacionar amb una "rendició" i ha considerat que s'ha de trobar una solució política general al conflicte, però que mentrestant es poden establir solucions personals com aquesta. Bassa va ser secretària general del sindicat a les comarques gironines entre el 2008 i el 2015, tot i que ha estat activament vinculada amb el sindicat des del 2000. 

Bassa és la que més favorable s'ha mostrat amb aquesta mesura tot i que, en línies generals, critiquen que un indult els pot fer acceptar un error o que van incomplir la llei. Una idea que en cap cas defensen. Pel que fa a Bassa va agrair el suport dels seus excompanys: "Si el grup de gent amb qui havia treballat facin aquesta petició jo l'acceptaré encantada i de seguida perquè la meva prioritat -a diferència d'altres- és sortir de la presó", ha apuntat. "Vaig fer la feina que havia de fer i n'he assumit les conseqüències", ha conclòs.  

Per la seva banda, l'advocat català Francesc de Jufresa va remetre el passat mes de desembre al Servei d'Indults del Ministeri de Justícia, la sol·licitud de la mesura de gràcia pels polítics independentistes, condemnats a penes que van des dels 13 anys de presó i inhabilitació per a càrrec públic a l'any i vuit mesos d'inhabilitació més una multa.

I els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert han registrat una petició d'indult per a la també expresidenta de la Cambra Carme Forcadell. Així mateix, han reivindicat l'amnistia com a millor solució per als líders independentistes empresonats arran del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. "Abans que es pugui plantejar la llei d'amnistia, hem considerat que ho havíem de fer per ella", ha assegurat De Gispert. Tant ella com Rigol han subratllat que l'indult no suposa "ni el penediment ni cap altra acceptació" dels fets pels quals se l'ha condemnada.