L'indult de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i la resta de presos polítics depèn del govern espanyol, tot i que, si el concedeix, haurà d'assumir el cost polític de fer-ho per anar en contra de la Fiscalia i del Tribunal Suprem, segons detalla El Mundo. Els fiscals del procés, Consuelo Madrigal, Javier Zaragoza, Fidel Cadena i Jaime Moreno, estan acabant de confeccionar els seus informes desfavorables a la concessió d'aquestes mesures per als nou condemnats, tot i que aquests informes no són vinculants.

Fonts consultades per ElNacional.cat detallen que els líders independentistes no han demostrat penediment per haver convocat el referèndum i també ressalten que els delictes pels quals han estat condemnats són d'especial gravetat. D'aquesta mateixa manera, la Fiscalia destaca, i així ho detallarà en els informes, que la Constitució prohibeix els indults generals de forma expressa. 

Què defensarà la Fiscalia

Les fonts que recull El Mundo detallen, doncs, que cap dels condemnats per l'1-O —l'exvicepresident Oriol Junqueras, els consellers Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez— han expressat penediment. 

D'aquesta manera, la Fiscalia considera tot just el contrari. Els acusats han fet declaracions públiques afirmant que tornaran a derogar l'ordre jurídic vigent, com ja van fer el setembre del 2017 amb la llei del referèndum i les lleis de desconnexió aprovades pel Parlament. 

La Fiscalia destacarà en els dictàmens que ultima l'especial gravetat dels delictes comesos: sedició i un delicte de corrupció i malversació de diners públics. En aquest sentit, el ministeri públic defensarà que les penes imposades per l'alt tribunal són proporcionades a la gravetat dels fets que es van produir a Catalunya a la tardor del 2017. 

A més, els fiscals especificaran que l'indult és una mesura individualitzada i que per tant, no hi caben concessions en bloc.

Així, tot i que els informes no seran vinculants, els fiscals hi faran constar que no hi ha raons de justícia, ni d'equitat, ni d'utilitat pública perquè el govern espanyol atorgui els indults als líders del procés. De fet, entenen que es trencaria el principi d'igualtat davant la llei si finalment s'atorguen.