El tribunal que jutja el procés al Tribunal Suprem ha donat un termini de 24 hores a la fiscalia i a la resta d'acusacions personades a la causa ―Advocacia de l'Estat i Vox― perquè informin sobre la petició de llibertat realitzada aquest dimecres per les defenses dels cinc presos polítics que han aconseguit un escó a les eleccions del 28 d'abril "per exercir amb plenitud" les responsabilitats derivades de la seva nova condició de diputats.

Les defenses també volen que se sol·liciti permís formal a les cambres per poder continuar jutjant-los i, en conseqüència, que se suspengui el judici mentre es tramita, un aspecte sobre el qual també s'hauran de pronunciar la resta de parts.

Els escrits han estat presentats per l'advocat Jordi Pina, que representa Jordi Sànchez i els consellers Josep Rull i Jordi Turull; i Andreu Van den Eynde, que exerceix la defensa del vicepresident Oriol Junqueras i del conseller Raül Romeva.

L'advocat de Junqueras i Romeva reclama en l'escrit que el Suprem empari l'exercici del dret de representació política i decreti la llibertat provisional amb mesures compatibles amb l'efectiva participació en la cambra legislativa, per recollir l'acta, però també per assistir al ple de constitució del Congrés i desenvolupar les funcions inherents als seus càrrecs.

Jordi Pina, per la seva part, demana l'activació del suplicatori com a pas necessari per poder jutjar els membres de qualsevol de les dues cambres legislatives espanyoles, ja que tant diputats com senadors disposen d'immunitat. Amb tot, Pina ha deixat clar que no demanen en l'escrit la suspensió del judici.