Els advocats dels presos demanen la posada en llibertat d'Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull per poder exercir amb plenitud les seves responsabilitats de diputats i senador. Els presos de JxCat, a més, reclamen la remissió del corresponent suplicatori al president del Congrés dels Diputats per sol·licitar autorització per continuar amb el judici en marxa contra els responsables del procés. 

Els escrits s'han presentat aquest mateix matí, un cop els diputats i el senador disposen ja de les certificacions de la Junta Electoral que els acrediten com a electes. Els advocats Jordi Pina i Andreu Van der Eynde han anunciat el contingut a les portes del Suprem.

L'advocat de Junqueras i Romeva reclama en l'escrit que el Suprem empari l'exercici del dret de representació política i decreti la llibertat provisional amb mesures compatibles amb l’efectiva participació a la Cambra legislativa, per recollir l’acta, però també per assistir al ple de constitució del Congrés i desenvolupar les funcions inherents als seus càrrecs.

Van der Eynde també s'ha referit a la petició del suplicatori per advertir que si el Congrés renuncia a aquesta mesura i el Suprem no demana l'autorització que preveu la llei com a obligatòria per a jutjar un parlamentari "tornarà a passar que en aquest procediment es farà una excepció". "Resultarà que els parlamentaris no tindran la protecció que preveu la llei espanyola", ha advertit.

"El tribunal haurà de fer, per primer cop i després de tants dies de presó, aquest judici sobre quina importància dona el Tribunal Suprem als drets de representació política", ha reblat després de recordar que els presos ja van perdre els seus drets com a membres del Parlament.

JxCat, de la seva banda, demana l'activació del suplicatori com a pas necessari per poder jutjar els membres de qualsevol de les dues cambres legislatives espanyoles atès que tant diputats com senadors disposen d’immunitat. Amb tot, Pina ha deixat clar que no demanen en l'escrit la suspensió del judici.

La defensa de Sànchez, Rull i Turull recorda que la immunitat és efectiva des del moment mateix en què el parlamentari és proclamat electe i que el suplicatori “no només suspèn la tramitació de la causa sinó que també obliga a revisar i deixar sense efectes les mesures cautelars que puguin limitar o condicionar l’exercici del càrrec, especialment les que afectin a la llibertat personal”.

 

 

Pina ha explicat que demanen la llibertat dels presos perquè puguin assumir els seus càrrecs "amb plenes garanties i total independència", perquè puguin acudir el dia 21 de maig a assumir el seu escó i per formar part del Congrés.