La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ja ha reaccionat a l'admissió a tràmit per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de la querella interposada contra el darrer president de la Cambra, Roger Torrent, i la resta de membres de la Mesa independentistes, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado.

A través d'un comunicat, Borràs ha volgut expressar el seu suport "sense fissures" i ha rebutjat el que ha denunciat que és un "nou intent de la judicialització de la política". El TSJC ha admès a tràmit una querella de la Fiscalia per haver permès el debat de dues resolucions sobre el dret a l'autodeterminació i la monarquia.

La fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, una el 12 de novembre del 2019 i l'altra el 26 de novembre del 2019, tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè això podia vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional.

"Blindar el Parlament"

La presidenta de la Cambra ha refermat "la necessitat de blindar el Parlament contra qualsevol ingerència externa i la necessitat de defensar la sobirania de la Cambra". "En una democràcia, en el Parlament s'ha de poder debatre sobre qualsevol qüestió sense que això sigui objecte de persecució judicial", ha afegit.

Roger Torrent Laura Borràs Parlament efe

Roger Torrent i Laura Borràs, reunits per fer el relleu de la presidència del Parlament / Foto: Efe

Aquest pronunciament de Borràs arriba després que la seva no menció directa a Torrent en el seu discurs de proclamació continuï generant malestar entre els dos principals partits independentistes. I més en quan aquests es troben immersos en les negociacions per la investidura de Pere Aragonès i la formació del nou Govern.

Malestar pel discurs

Tot i que en posteriors entrevistes, Borràs sempre ha assegurat que Torrent estava inclòs en el seu discurs quan parlava dels membres de la Mesa querellats, avui mateix, el diputat i líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha acusat la de JxCat de menystenir el republicà. "El menysteniment que es va fer de Torrent no em sembla gens bé. Em sembla bastant inacceptable. El silenci en aquest cas va ser clamorós en el sentit negatiu", ha criticat en una entrevista al programa Planta Baixa de TV3.

En un sentit similar s'ha expressat el portaveu de Podem, el diputat Lucas Ferro, que ha retret als republicans que s'hagin "empassat" Borràs com a segona autoritat del país tot i haver dit que no hagués pogut ser candidata de la seva formació per la causa oberta al Tribunal Suprem.