Continuen les crítiques i els retrets des de l'espai dels comuns cap a ERC per haver votat Laura Borràs com a nova presidenta del Parlament. L'últim en fer-ho ha estat el diputat i portaveu de Podem Catalunya, Lucas Ferro, que ha acusat els republicans d'"empassar-se" una candidata "que ells públicament deien que no podria ser-ho del seu partit". "Han decidit que el que no és bo pels seus partits, és bo pel conjunt del país", ha retret. 

Ferro s'ha referit d'aquesta manera a declaracions que tant el president d'ERC, Oriol Junqueras, com l'exportaveu del partit al Congrés Joan Tardà en què asseguraven que Borràs no podria anar a les llistes dels republicans per la investigació oberta pel Tribunal Suprem per presumptes irregularitats quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, causa que la dirigent de JxCat sempre ha titllat de lawfare.

Ferrot també ha blasmat Borràs per les seves primeres accions com a segona autoritat del país, tot i els pocs dies que fa que ho és. Posant-se la jaqueta dels republicans, ha criticat que no esmentés el darrer president del Parlament, Roger Torrent, en el seu discurs de proclamació. "El primer que ha fet Borràs, les primeres declaracions, han estat per menysprear ERC i la presidència de Roger Torrent", ha subratllat, considerant que la legislatura ha començat igual que va acabar l'última: plena de retrets entre els partits independentistes.

 

També ha retret a Borràs, igual que va fer ahir el PSC, que "el primer que ha fet és citar a les institucions catalanes a rebaixar el llindar ètic davant dels seus propis casos de corrupció", i ha recordat que a Catalunya hi ha un pacte contra la corrupció pel qual quan s'obre judici oral s'han d'assumir responsabilitats polítiques.

"La presidenta del Parlament es considera a si mateixa com a líder de l'oposició", ha afirmat Ferro, que ha defensat que els comuns faran oposició per construir una alternativa davant del que considera un desgovern. Per tot plegat, Ferro ha tancat la porta a entrar a un Govern amb ERC, JxCat i la CUP, tal com volien els republicans. De fet, aquests últims, conscients de l'enuig dels comuns, ja fa dies que prioritzen reeditar el pacte amb JxCat i incloure-hi, si es pot, la CUP.

El pas "valent" d'Iglesias

El diputat morat ha mostrat el seu suport a la decisió del vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podemos, Pablo Iglesias, de presentar-se a les eleccions a la Comunitat de Madrid, que veu com un pas "valent" i molt positiu.

Per a Ferro, aquests comicis són claus no només per als madrilenys sinó per al conjunt d'Espanya i els veu com "l'oportunitat per desallotjar el PP i barrar el pas a l'extrema dreta".