El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès a tràmit la querella de la Fiscalia contra l’expresident del Parlament Roger Torrent i els membres sobiranistes de la seva Mesa, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, per haver permès el debat de dues resolucions sobre autodeterminació i la monarquia.

La Fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, una el 12 de novembre del 2019 i l'altra el 26 de novembre del 2019, tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè això podia vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional.

La instrucció de la causa anirà a càrrec de la magistrada Maria Eugènia Alegret.

 

 

La Fiscalia acusa Torrent, Costa, Campdepadrós i Delgado d'un delicte de desobediència, demana que es prengui declaració als querellats i que s'inclogui com a acusats les persones que puguin sorgir implicades durant la investigació.

La querella

La Fiscalia va presentar l'1 de març una querella contra Torrent i contra Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado per admetre a tràmit la proposta de resolució que Junts per Catalunya, ERC i la CUP van presentar com a resposta a la sentència del judici del procés. El text de la querella concreta que van admetre a tràmit la resolució, desoint la resta de membres de la Mesa, i li van donar tràmit per debatre-la en el ple del 12 de novembre del 2019 tot i que el Tribunal Constitucional ja havia emès el seu posicionament contrari a l'admissió d'aquest punt el 5 de novembre.

La querella recull el posicionament del Parlament, que incloïa la resolució: "Reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i diputades la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític". La resolució a més concretava que: "El Parlament expressa la seva voluntat d'exercir de forma concreta el dret d'autodeterminació i respectar la voluntat del poble català".

A més, la querella inclou una altra resolució, la de la reprovació de la monarquia. La resolució, en aquest sentit, deia: "El Parlament reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i diputades la reprovació de la monarquia".