La retirada de la immunitat parlamentària a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín ha fet la volta al món i ha arribat a ser reivindicat a multitud de tribunes polítiques. Una d'aquestes tribunes ha estat la del Senat italià, on Albert Lanièce, ha reafirmat el seu suport a la causa catalana i els eurodiputats de Junts.

El senador, que representa els interessos de la Vall d'Aosta, regió amb un estatut especial dins d'Itàlia, ha defensat que els pobles tenen dret a viure segons la seva cultura, la seva llengua, les seves tradicions, referint-se a la voluntat catalana d'independitzar-se d'Espanya.

Durant la seva intervenció a la cambra alta italiana, Lanièce ha recordat que el Tribunal Constitucional espanyol va minvar l'autonomia catalana quan va retallar l'Estatut del 2006 i ha presentat una interpel·lació per exigir diàleg entre Catalunya i Espanya.

Retirada de la immunitat

Aquest dimarts al matí, el Parlament Europeu ha començat la sessió parlamentària confirmant, des de la presidència de la Cambra, que s'ha aprovat l'informe per aixecar la immunitat dels eurodiputats de JxCat. El resultat de la votació de Puigdemont ha estat percentualment inferior que a la comissió, amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Això representa un 57,7% dels vots emesos —i un 56,7 del total—. Dotze eurodiputats no han votat. Al comitè d'Afers Jurídics els vots a favor van ser un 60%. En el cas de Comín i Ponsatí, han tingut 404 vots a favor del suplicatori —un 58,2% dels vots emesos i un 57,3 del total de diputats—, 247 en contra i 42 abstencions.

Davant d'aquest resultat, JxCat ha advertit que rere la votació hi ha un missatge a l'Estat espanyol en el sentit que "aquesta no és la manera de fer les coses", alhora que han insistit a denunciar els efectes de la votació damunt la democràcia europea. Junts ha anunciat que recorreran davant del Tribunal de Luxemburg per les irregularitats registrades durant el procediment.

Els tres eurodiputats independentistes han comparegut en roda de premsa aquest migdia per valorar el resultat de la votació. Han admès que no tenien cap confiança de guanyar el suplicatori i han puntualitzat que "en tot cas, la sorpresa ha estat la magnitud del vot en contra i l'abstenció""Més dels que esperàvem", ha confessat Puigdemont. Això no obstant, ha insistit en el discurs que ha esgrimit els darrers dies en el sentit que "és un dia trist per al Parlament Europeu". "Hem perdut la nostra immunitat, però el Parlament Europeu ha perdut encara més i, a conseqüència d'això, també hi ha perdut la democràcia europea", ha advertit.