La retirada de la immunitat als eurodiputats exiliats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí ja ha donat la volta al món. Mitjans de notable importància com el qatarià Al Jazeera, el nord-americà Los Angeles Times o el rus RT, entre molts altres, ja s'han fet ressò de la notícia.

Així doncs el principal rotatiu de la ciutat de Los Angeles destaca: "Els legisladors europeus aixequen la immunitat de 3 separatistes catalans". Tanmateix, el mateix diari adverteix: "Espanya ja ha intentat fer tornar Puigdemont per jutjar-lo però va fallar en convèncer les autoritats belgues perquè l'extradissin. Espanya podria iniciar nous esforços per extradir-lo".

"El Parlament Europeu retira la immunitat a tres catalans, inclòs Puigdemont", titula Al Jazeera. "Aquest moviment podria provocar que Espanya reiniciés els esforços per extradir el líder separatista per tal que afronti el judici", coincideix a destacar.

L'amenaça d'extradició que pesa ara sobre els eurodiputats catalans també ha arribat a Moscou. El mitjà RT es fa ressò de la notícia apuntant que el suplicatori obre "el camí per a l’extradició a Espanya pel referèndum d’independència".

"Els tres estaran sota el risc de ser extradits a Espanya per afrontar els delictes pels quals se'ls acusa, ja que els països on han buscat refugi hauran de decidir si accepten la petició judicial espanyola. Puigdemont, l'expresident de Catalunya, i Comín, l'exconseller de Salut, viuen a Bèlgica, mentre Ponsatí, l'exconsellera d'Educació, està vivint actualment a Escòcia", recorda el diari.

Mitjans europeus

L'edició europea de Politico també es fa ressò de la votació del suplicatori però alerta: "És probable que els tribunals belgues bloquegin l’extradició dels exdirigents regionals acusats de sedició". "S’esperava el vot a favor de l’aixecament de la immunitat de processament per a l’expresident regional Carles Puigdemont, a més de l'exresponsable de Salut, Antoni Comín, i l'exresponsable d’Educació, Clara Ponsatí", reconeix el rotatius però afegeix: "Tampoc és probable que resolgui la seva saga legal", en referència a la pèrdua de la immunitat.

El canal de la televisió pública francesa France 24 explica que "el Parlament de la UE elimina la immunitat dels separatistes catalans" i contextualitza que "amb aquesta decisió, les autoritats judicials de Bèlgica i Escòcia podran estudiar les peticions d'extradició per part del Tribunal Espanyol, tot i que mentre podran continuar exercint d'eurodiputats".

L'informatiu més important d'Alemanya, el Tagesschau, es fa ressò de la notícia i es fixa en els resultats de la votació "400 parlamentaris van votar per aquest pas, 248 en contra i més de 40 es van abstenir. En dues votacions més al Parlament sobre l'eliminació de la immunitat dels diputats, la majoria va ser significativament més gran", apunta.