El Congrés dels Diputats ha fet aquest dijous el primer pas per deixar Laura Borràs sense immunitat. Amb els vots del PSOE, el PP, Vox i Ciutadans, la comissió de l'estatut del diputat ha aprovat el dictamen que s'elevarà al ple del Congrés dijous que ve i que avala el suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem per jutjar la portaveu de JxCat. ERC i EH Bildu no han participat a la votació, mentre que JxCat i el PNB hi han votat en contra. Unidas Podemos s’ha abstingut. La sessió s'ha celebrat a porta tancada.

D'aquesta manera, s'aplana el camí a Manuel Marchena, que previsiblement dijous que ve obtindrà el vistiplau de l'hemicicle per jutjar Borràs per la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Segons fonts parlamentàries, ERC i EH Bildu han optat per no participar-hi perquè, si bé són partidaris d'investigar qualsevol indici de corrupció, no tenen garanties d'un judici just al Tribunal Suprem. JxCat i el PNB s'han quedat sols votant-hi en contra, mentre que Unidas Podemos s'ha posat de perfil.

Altres fonts parlamentàries han confirmat a ElNacional.cat que JxCat ha presentat un vot particular que argumentava la vulneració reiterada de drets en el procés judicial contra Borràs. Però no ha prosperat. Unidas Podemos i el PNB s'han abstingut. 

Acusada de prevaricació, malversació, frau i falsedat documental per suposats contractes irregulars al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Borràs ha negat totes les acusacions des del principi. "Ho dic des de ja: no sóc culpable. No he comès cap dels presumptes delictes dels quals se m'acusa", va defensar la setmana passada. Carregada de material documental, va denunciar un ampli "catàleg d'irregularitats processals" i una "absència absoluta de fets susceptibles de ser perseguits penalment". Va denunciar el que considera una “persecució política sense indicis de delicte”.

En aquests moments, ERC, JxCat i la CUP estan en negociacions, però lluny d'una entesa. El portaveu republicà Gabriel Rufián ja ha avisat que el futur de Borràs "no depèn dels vots d'ERC", i que se'ls fa difícil triar entre "anticorrupció i antirepressió". Per la seva part, els anticapitalistes han proposat a la portaveu de JxCat que deixi l'escó i així no serà jutjada pel Tribunal Suprem.

El dictamen se sotmetrà a votació dels 350 diputats. En un termini de vuit dies després de la votació, la presidenta Batet haurà de traslladar la decisió al Suprem, qui estarà obligat a informar de totes les interlocutòries i sentències que afectin Borràs.

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram