La data previsible és el 25 de juny, dijous de la setmana que ve. És quan el ple del Congrés dels Diputats té previst votar la petició de suplicatori del Tribunal Suprem sobre la portaveu de JxCat, Laura Borràs. La cambra, segons l'esborrany de l'ordre del dia, votarà si autoritza o no que se li aixequi la immunitat. Abans, demà dijous, es reunirà la comissió de l'estatut del diputat, que votarà el dictamen que s'elevarà a la sessió plenària. Borràs hi va comparèixer la setmana passada per donar-hi explicacions. L'independentisme treballa en una posició conjunta, però encara no hi ha res tancat.

Acusada per prevaricació, malversació, prevaricació, frau i falsedat documental per suposats contractes irregulars al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Borràs ha negat tots els extrems des del principi. "Ho dic des de ja: no sóc culpable. No he comès cap dels presumptes delictes dels quals se m'acusa", va defensar la setmana. Carregada de material documental, va denunciar un ampli "catàleg d'irregularitats processals" i una "absència absoluta de fets susceptibles de ser perseguits penalment". Va denunciar el que considera una “persecució política sense indicis de delicte”.

En aquests moments, ERC, JxCat i la CUP estan en negociacions, però lluny d'una entesa. El portaveu republicà Gabriel Rufián ja ha avisat que el futur de Borràs "no depèn dels vots d'ERC", i que se'ls fa difícil triar entre "anticorrupció i anti-repressió". Per la seva part, els anticapitalistes han proposat a la portaveu de JxCat que deixi l'escó i així no serà jutjada pel Tribunal Suprem.

El dictamen se sotmetrà a votació dels 350 diputats. En un termini de vuit dies després de la votació, la presidenta Batet haurà de traslladar la decisió al Suprem, qui estarà obligat a informar de totes les interlocutòries i sentències que afectin Borràs.

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram