Yolanda Díaz continua amb el seu procés de renovació de l'esquerra espanyola i col·locarà una diputada de la seva màxima confiança com a portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats. Segons ha avançat Público, la diputada gallega Marta Lois, a qui Díaz havia nomenat prèviament com a presidenta de Movimiento Sumar —plataforma amb la qual va iniciar el seu projecte i que va acabar sent una coalició per a les eleccions del 23-J— serà la veu de la formació rosa a la cambra baixa els pròxims quatre anys. Lois és politòloga i encara que té experiència en la política municipal, s'estrenarà en la política estatal aquesta legislatura. 

Lois serà, d'alguna forma, el relleu de Pablo Echenique, que va exercir com a portaveu de la coalició Unidas Podemos en la passada legislatura i no va concórrer en les llistes per al 23-J. Es tracta d'un moviment que mostra de nou, l'esforç de Díaz d'allunyar-se de Podemos i de la figura de Pablo Iglesias.

Qui és Marta Lois?

Lois és doctora en Ciències Polítiques per la Unviersitat de Santiago de Compostel·la, on treballa com a professora en aquest àmbit. La seva investigació acadèmica s'ha centrat especialment en la política amb perspectiva de gènere, les polítiques públiques d'igualtat i els drets socials, temes sobre els quals ha publicat diversos articles.

A banda de la seva relació acadèmica amb la política, va ser portaveu de l'agrupació municipalista Compostela Aberta, formació per la qual va ser regidora al Concello de Santiago de Compostel·la els últims vuit anys. Entre 2015 i 2019 va ser consellera d'Igualtat, Desenvolupament Econòmic i Turisme a la localitat sota el govern de Martiño Noriega.

La mesa del Congrés, tota una incògnita

La legislatura començarà dijous que ve 17 d'agost, i els diferents partits s'enfrontaran al primer repte amb la configuració de la mesa del Congrés, que en el darrer mandat va presidir la socialista Meritxell Batet, que precisament aquest dimarts ha renunciat a tornar-se a presentar com candidata per a aquesta posició.

A banda de la presidència, els 350 diputats decidiran les quatre vicepresidències i les quatre secretaries. El PSOE està convençut que aconseguirà liderar el Congrés un altre cop, malgrat que haurà de negociar de valent amb Sumar, ERC, Junts per Catalunya, EH Bildu, el PNB i el BNG. Si ho aconsegueix, retindria cinc dels nou llocs de l’òrgan que regula el funcionament del parlament, mentre que els altres quatre quedarien en mans del PP i de Vox. Sigui com sigui, els acords per configurar la taula seran un preludi de com puguin anar les següents negociacions per investir un candidat com a president del govern espanyol.