L’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun serà el portaveu de la campanya del 23-J de Sumar, el partit de Yolanda Díaz. La plataforma, que ha comunicat el seu fitxatge a través de les xarxes socials, ha volgut comunicar “la bona notícia” fent gala de la trajectòria ecologista del diputat català al Parlament Europeu. “Des de Sumar estem construint un projecte amb la justícia social i climàtica al centre, i per això aspirem a construir un país que dugui a terme una transició ecològica justa que tingui el món del treball a dins”, afirmen en un comunicat.

Des de Sumar destaquen que Urtasun és economista i diplomàtic de professió. A més, és eurodiputat des de l'any 2014 pels comuns i actualment és vicepresident del grup Verd al Parlament Europeu. Des de fa temps, l'eurodiputat és considerat com una figura propera a la vicepresidenta segona, amb qui el passat mes de febrer va coprotagonitzar un diàleg sobre els reptes de la Unió Europea. De fet, Urtasun ja va treure el cap el passat 2 d'abril a Madrid, i va fer acte de presència en l'acte de Yolanda Díaz per fer oficial que es presentaria a les pròximes eleccions generals. El fitxatge d'Urtasun suposa la segona incorporació a l'equip de la campanya de Díaz que s'anuncia aquesta setmana, ja que aquest dilluns es va fer públic el fitxatge de l'exdiputat i exdirigent de Podemos Pablo Bustinduy.

Bastons a les rodes en les negociacions Podemos-Sumar

La notícia de fitxar un membre important dels comuns com a portaveu de campanya de Sumar s'ha fet, precisament, el mateix dia que els comuns han remenat el fang acusant Podemos de negociar amb Esquerra Republicana una coalició per al 23-J, cosa que des d'ERC neguen rotundament. Enmig de les decisives negociacions entre Podemos i Sumar, l'entorn d'Urtasun ha assenyalat Podemos per deslleialtat i per buscar un Pla B si no hi ha acord finalment entre el partit de Ione Belarra i Irene Montero i el de Yolanda Díaz.

El cas és que només queden tres dies perquè s’esgoti el temps que tenen Yolanda Díaz i Podemos per arribar a un acord i presentar una coalició de cara al 23-J. I, a escasses hores perquè arribi la data que pot decidir l’èxit o el fracàs de les esquerres espanyoles en les eleccions generals, ambdues parts es troben encara encallades en els retrets.

Aquest dimarts Pablo Iglesias ha acusat els comuns, Compromís i Más Madrid —tres formacions territorials entregades al projecte Sumar— de posar bastons a les rodes en la negociació. Fins i tot aquest dimarts va acusar Yolanda Díaz de vetar l'entrada d'Irene Montero a Sumar. Mentrestant, la vicepresidenta segona del govern espanyol ha assegurat que la seva plataforma no és simplement una agrupació de partits, sinó "un nou projecte de país".