El Sindicat de Periodistes de Catalunya de TV3 ha enviat aquest dilluns a tot el personal dels serveis informatius de la televisió pública una dura carta en què carrega contra el "servilisme" i el "tuf oficialista" del 'Telenotícies', segons ha pogut saber ElNacional.cat. La direcció de 3Cat ha engegat un procés participatiu intern per definir el "model informatiu" del futur i la secció del SPC n'ha manifestat el punt de vista. En l'escrit, alerta que la televisió pública no està aconseguint "sortir" del "servilisme cap al poder" i el "tuf oficialista dels informatius", ni tampoc per la via dels "canvis legals ni amb els canvis de cares dels responsables". Paral·lelament, arremeten contra la "desfilada contínua de consellers als TN" i que veuen complementada amb el "marcatge de l'agenda informativa". "Fa caure la cara de vergonya veure com es preparen operatius i reportatges especials en funció de les preocupacions del Govern", afegeixen.

El text, que porta per títol 'Un procés participatiu per avançar o per seguir a la roda del hàmster?', llança la seva preocupació per aquesta fase de debat intern amb l'objectiu de "definir valors, canviar formes dels programes i dels gèneres informatius". Aquesta és una qüestió que ja es va abordar en la darrera comissió de control al Parlament de la CCMA. La presidenta de l'ens, Rosa Romà, explicava que aquest procés ha d'ajudar a "redefinir quina ha de ser l'oferta informativa de 3Cat i totes les seves marques", que comptarà amb la participació dels seus professionals: "Hem de determinar cap a on volem anar i on volem ser més competitius". A parer del SPC, hi ha el risc que pugui "quedar en pura comèdia o esdevenir una trampa". "El perill de sempre torna a treure el cap: convertir-nos en periodistes orquestra", assenyalen.

Una redacció que qüestioni les "contínues ingerències del poder"

El sindicat sosté en aquesta carta que aquest procés s'està engegant "amb moltes presses" i lamenten que només hi haurà "tres sessions de treball i un calendari d'infart". En aquesta "cruïlla tecnològica de llarga durada que parteix del món analògic i que porta cap al digital a marxes forçades", l'organització defensa que aquest procés "no s'ha de convertir en la legitimació dels somnis humits de la direcció" per fer-los "ballar el reggaeton digital". "La temptació del poder serà fer servir aquest instrument de participació per justificar més tard canvis organitzatius que tots veiem venir", recalquen. Des d'aquesta perspectiva, demanen "més especialització" i "més temps per investigar i preparar les peces informatives" perquè, ara com ara, creuen que l'actual estructura "s'assembla més a la roda del hàmster que a una redacció del que hauria de ser un mitjà de comunicació públic".

Davant l'amenaça de "l'abisme digital", el SPC avisa que s'està caient en la "bogeria de fer continguts en funció de l'audiència" que poden captar. Tot i veure amb "escepticisme" aquest procés participatiu d'informatius, esperen que aquells qui hi participin ho facin de "forma crítica": "No podem renunciar a fer un servei públic de qualitat i això passa per una redacció viva que posi en qüestió les contínues ingerències del poder".

Els detalls del procés participatiu

El procés de treball participatiu sobre els serveis informatius ja està en marxa. De fet, aquest mateix dilluns acabava el termini per inscriure-s'hi, i algunes veus critiquen que només hagin rebut aquesta informació amb quatre dies d'antelació. La direcció exposa en un missatge que el debat ha de servir per canviar el model informatiu: "No podem donar per fet que la manera com fins ara hem explicat i estem explicant les notícies i les històries sigui la manera com la gent les vol i les voldrà escoltar, veure o llegir". El repte, per tant, és transformar el TN i els programes informatius diaris. El debat s'estructurarà en tres sessions de treball: una sobre el model dels serveis informatius de 3Cat, una altra sobre els nous Telenotícies i els programes informatius diaris de televisió —'Els matins' i 'Més 324'— i una darrera sobre els formats de les peces del TN i la resta d'informatius diaris.

El Consell Professional d'Informatius de TV3, contra Vilagrà per la inauguració de la delegació de 3Cat a Perpinyà

Aquest malestar se suma al comunicat que el passat 16 de febrer va fer públic el Consell Professional d'Informatius de TV3 contra el paper de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, a la inauguració de la reobertura de la delegació de 3Cat a Perpinyà. En el text, el comitè denunciava la presència de la republicana en aquest acte perquè, a parer seu, "compromet seriosament la independència dels mitjans públics de la CCMA". En concret, feien referència a la intervenció de Vilagrà durant la inauguració, ja que va assegurar que l'obertura d'aquest espai de 3Cat a la Catalunya Nord tenia una "importància estratègica" perquè suposava "consolidar el projecte del Govern dels Països Catalans". "Els mitjans de comunicació no han d'estar al servei del 'projecte del Govern', sinó al servei de la ciutadania", clamaven. Per tot plegat, el Consell Professional manifestava que la presència institucional hauria d'haver estat "purament protocol·lària": "Som un mitjà de comunicació públic i exigim imparcialitat i independència de qualsevol poder polític".

De fet, aquesta polèmica va arribar al Parlament una setmana després del comunicat. El PSC, Junts per Catalunya i la CUP van fer al·lusió a aquesta queixa del Consell Professional i criticaven la "instrumentalització" del Govern d'aquest acte. Els socialistes es mostraven preocupats pel fet que "augmenti la pressió als mitjans públics a mesura que s'acostin les eleccions" i els juntaires criticaven "l'intent d'apropiar-se" de la decisió de reobrir la delegació a la Catalunya Nord. En el seu torn de rèplica, la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, defensava que la delegada Laura Bertran treballarà amb "independència i imparcialitat" i que la participació de la vicepresidenta Vilagrà a l'acte va ser perquè l'espai on s'ha instal·lat la delegació l'ha cedit l'executiu. 

El contingut íntegre de l'escrit del SPC

"Després de 40 anys de trajectòria de TV3, la nova direcció de 3Cat impulsa un procés participatiu per definir valors, canviar formes dels programes i dels gèneres informatius. Ho fa amb una posada en escena grandiloqüent i amb moltes presses. A penes hi haurà tres sessions de treball i un calendari d’infart. L’explicació donada a la Redacció és que “no podem perdre el temps”.

De processos de renovació ja n’hem vist uns quants les últimes dècades. Cada nova direcció que ha entrat ha volgut canviar les caretes dels TN, fer un plató nou i introduir novetats en la manera d’explicar la informació. La major part d’aquests esforços es van anar diluint per les inèrcies estructurals i la falta de lideratge periodístic de la direcció.

Fer un procés participatiu per portar a terme l’enèsima renovació és una novetat, però es pot quedar en pura comèdia o esdevenir una trampa. Estem en una cruïlla tecnològica de llarga durada que parteix del món analògic i ens porta cap al digital a marxes forçades. El perill de sempre torna a treure el cap: convertir-nos en periodistes orquestra com el pobre company de la BBC que van portar per donar-nos exemple. 

El procés participatiu no s’ha de convertir en la legitimació dels somnis humits de la direcció per fer-nos ballar el reggaeton digital. La temptació del poder serà fer servir aquest instrument de participació per justificar més tard canvis organitzatius que tots veiem venir.

Al contrari, un cop més hem de reivindicar que els canvis han d’anar aigües amunt del procés productiu de la informació. Cal més especialització i, sobretot, cal més temps per investigar i preparar les peces informatives. L’actual estructura s’assembla més a la roda del hàmster que a una Redacció del que hauria de ser un mitjà de comunicació públic.

I arribem a l’altra eterna qüestió, la del servilisme cap al poder i el tuf oficialista dels informatius. No ens en sortim. Ni amb els canvis legals ni amb els canvis de cares dels responsables. La desfilada contínua de consellers als Telenotícies es complementa ara amb el marcatge de l’agenda informativa. Fa caure la cara de vergonya veure com es preparen operatius i reportatges especials en funció de les preocupacions del govern.  

La nova qüestió en aquest sentit és l’altra amenaça sobre el periodisme en aquesta empresa: l’abisme digital. Ja ens tenien avesats els directius a fixar-se en les audiències de televisió de forma compulsiva. Ara tenen el feedback immediat del món digital i estem caient en la bogeria de fer continguts en funció de l’audiència que poden captar.

Veiem amb escepticisme la posada en marxa del procés participatiu d’informatius, però no ens hi oposem. Qui vulgui participar, però, que ho faci de forma crítica. No podem renunciar a fer un servei públic de qualitat i això passa per una Redacció viva que posi en qüestió les contínues ingerències del poder."

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!