La reobertura de la delegació de 3Cat a Perpinyà ha encès la polèmica al Parlament. La presència de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, en l'acte d'inauguració celebrat el divendres passat ha comportat crítiques del Consell Professional d'Informatius de TV3 i també de l'oposició. En el marc de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el PSC, Junts per Catalunya i la CUP han carregat contra la "instrumentalització" de l'executiu de la reobertura de la delegació i han volgut preguntar a la presidenta del Consell de Govern, Rosa Romà, si "s'alinea" amb el comunicat del Consell Professional, que denunciava que l'assistència de Vilagrà comprometia "seriosament la independència" dels mitjans públics i assenyalaven que aquests no han d'estar "al servei del Govern, sinó de la ciutadania".

La diputada Beatriz Silva, del PSC, ha considerat que el Consell "té raó" quan fa aquesta queixa i ha recollit una part del comunicat que aquest òrgan va publicar: "Durant la seva intervenció, Vilagrà va destacar 'la importància estratègica' que suposa l'obertura d'una delegació de 3Cat a la Catalunya Nord, ja que 'consolida el projecte del Govern dels Països Catalans'". Per al Consell, la seva presència hauria d'haver estat "purament protocol·lària". Silva ha criticat que la Corporació "pot controlar els actes que organitza" i ha demanat a Romà que es "comprometi" al fet que no torni a passar. Al mateix temps, la socialista ha expressat una "preocupació perquè augmenti la pressió als mitjans públics a mesura que s'acosten les eleccions". Segons el PSC, el Govern "s'ha atribuït la plataforma 3Cat o la renovació del govern de la CCMA, quan això és un mandat parlamentari que també va ser possible" pels socialistes i Junts.

Per a Junts, la presència de Vilagrà sí que "corresponia", però el que no era oportú era "intentar apropiar-se d'una decisió". El diputat Toni Castellà ha instat la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, a traslladar aquest "malestar" de l'oposició i a treballar per "mantenir una independència que tant va costar acordar". Des de la CUP, Xavier Pellicer ha parlat d'"instrumentalització governamental" i ha volgut fer un "toc d'atenció" per aquests fets. Al seu torn, Rosa Romà ha defensat que la nova delegada de 3Cat a la Catalunya Nord, Laura Bertran, treballarà amb "independència i imparcialitat" i ha ressaltat que l'aposta per tornar a Perpinyà correspon a la Corporació. Respecte a la participació de la vicepresidenta Vilagrà, Romà ha indicat que hi era perquè l'espai on s'ha instal·lat la delegació l'ha cedit el Govern.

Una "redefinició" dels informatius

Aquesta mateixa setmana, el Govern i 3Cat han signat un nou contracte programa fins al 2027, dotat amb 1.347 milions d'euros. Tant la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, com els grups parlamentaris del PSC, ERC, Junts o Ciutadans s'han felicitat per aquesta signatura —no hi havia un document programàtic des de feia 14 anys— perquè suposa una "estabilització econòmica" de la Corporació. En el marc dels nous plans que aquest contracte permet definir, hi ha la "redefinició" de l'oferta informativa dels mitjans públics. El diputat Francesc Ten (Junts) ha preguntat al respecte quins "canvis" es preveuen en aquest sentit i Romà ha contestat que posaran en marxa un procés intern perquè els professionals de la casa puguin implicar-s'hi en aquest nou model.

3Cat estrenarà una nova sèrie juvenil, 'L'acadèmia'

Un anunci que ha fet Rosa Romà és l'estrena de la sèrie juvenil 'L'acadèmia', que es materialitzarà properament. La producció compta amb un pressupost que supera els sis milions d'euros i es fa en col·laboració amb Sony i Brutal Media. La sèrie s'ha rodat en català i a Barcelona i té com a objectiu explicar "el país al món amb mirada catalana", així com el fet que el jovent "reconnecti" amb la llengua. En aquest sentit, Romà ho ha comparat amb altres sèries que tenen aquesta missió, com 'Jo mai mai', que ha superat les 500.000 reproduccions a la plataforma. 'L'acadèmia' la protagonitzen un grup de joves jugadors de futbol que entrenen en un club de futbol que es considera que és dels millors del món. Les trames que se'n deriven d'aquí és on posa el focus la sèrie.

'Facha', la versió de 'Zorra' d'Ayuso, arriba al Parlament

La diputada de Ciutadans, Anna Grau, ha portat a la comissió de control de la CCMA la versió de 'Zorra' d'Ayuso al 'Polònia'. 'Facha', que versiona el tema de Nebulossa que representarà a Espanya a Eurovisió, ha tingut un impacte molt notori. Grau ha volgut saber l'"opinió personal" del director de TV3, Sígfrid Gras, i les respostes rebudes. Gras ha assenyalat que només han rebut "felicitacions" i que és un vídeo que compta amb "moltíssimes visualitzacions" i és "boníssim": "Fins i tot el govern madrileny està encantat, per tant, un èxit més del 'Polònia'". La portaveu dels taronges s'ha sumat a les felicitacions i ha destacat que a la mateixa Ayuso li va "encantar".

Per últim, tant Junts com la CUP han lamentat una certa "pèrdua de centralitat de la política catalana" als informatius i programes de la televisió i ràdio públiques. Els juntaires, per exemple, feien referència a les entrevistes a Almeida i Ayuso. En aquest sentit, els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Sígfrid Gras i Jordi Borda, han discrepat del plantejament. Per a Gras, "més que tenir Catalunya com a territori al centre, hem de tenir al centre tot allò que afecta i preocupa els catalans, i a vegades això es decideix a Madrid o Brussel·les". Borda ha afegit que "cadascú veu la centralitat allà on la veu", però ha defensat que Catalunya Ràdio té "un fort compromís amb la llengua i territori" i ha posat com a exemple els múltiples punts de connexió que van fer durant les protestes dels pagesos i ha retret que "s'agafi una anècdota i s'elevi a categoria".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!