La presó de Soto del Real veu molt difícil que el candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, participi al debat electoral de TV3 que es farà aquest dimarts a la nit, segons ha avançat Rac1. El motiu pel qual s'impediria a Junqueras participar al debat és que alteraria el funcionament de la presó, ja que el debat és a partir de les 22h i els presos ja estan tancats a la cel·la des de dues hores abans.

La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries havia comunicat abans que no havia rebut cap notificació per part de la Junta Electoral que autoritzés el president d'ERC a participar al debat telemàticament.

Així doncs, el veto a Junqueras no ha arribat per part de la Junta Electoral, la qual ha rebutjat aquest mateix dilluns un recurs del PP i Cs en contra de la participació de Junqueras i el número dos de Lliures per Europa, Toni Comín, al debat.

Altres fonts consultades per ElNacional, però, asseguren que "no hi ha res" i que "fins a dia d'avui ha sigut la Junta Electoral Central la que ha decidit, nosaltres hem acatat les seves resolucions" . Tanmateix també reconeixen les dificultats d'una possible participació de Junqueras al debat per l'horari.

Precisament l'autorització per part de la Junta Electoral a Junqueras havia fet que el president a l'exili, Carles Puigdemont, anunciés la seva participació al debat. La participació del cap de llista de Lliures per Europa estava condicionada que Junqueras també hi participés, segons ha dit el mateix Puigdemont.