El president a l'exili i candidat de JxCat a les eleccions europees, Carles Puigdemont, ha anunciat aquesta tarda que participarà al debat de TV3 i Catalunya Ràdio de dimarts al vespre. Ho farà només en el cas que, finalment, el vicepresident i candidat d'ERC, Oriol Junqueras, rebi l'autorització per participar-hi. 

Per ara, la Junta Electoral Provincial de Barcelona havia acceptat la participació del dos de JxCat, Antoni Comín, i de Junqueras, a l'espera que la presó de Soto del Real també hi doni el seu vistiplau. En altres ocasions ha autoritzat les connexions per via telemàtica, sempre que es respectin els horaris del centre penitenciari. 

En una piulada, Puigdemont assegura que "mentre no deixaven anar" Junqueras al debat "tenien clar" que ell tampoc podia participar-hi, ja que "no seria just" i suposaria un "avantatge fruit de la repressió". En el cas que finalment Junqueras hi participi, el president a l'exili també. "Em fa molta emoció ser-hi amb ell. No ens dividiran", ha dit Puigdemont.

La participació de Junqueras, en mans de Soto del Real

Comín, qui sí que ha rebut l'autorització per participar al debat, ha assegurat que "res volem tant" com la participació de Puigdemont al debat, però ha reiterat que només hi participarà si des d'Institucions Penitenciàries "tenen la decència" de permetre que hi participi Junqueras.

La Junta, però, alertava al seu escrit d'aquest matí que el centre penitenciari "ha informat que resultaria greument pertorbador, i requeriria una important modificació de les normes internes, la seva participació en el debat".

Primer cara a cara

La decisió de la Junta Electoral Provincial d'avui donava resposta a un recurs que presentat per Ciutadans i el Partit Popular, argumentant que la participació per via telemàtica vulnerava les condicions d'igualtat i neutralitat que hi ha d'haver en un debat. Aquesta decisió de la Junta Provincial encara es pot recórrer a la Central.

Si, finalment, els dos líders independentistes participen al debat electoral serà la primera vegada que coincideixen en un espai televisiu d'aquest tipus, ja que a l'anterior campanya de les eleccions catalanes del 21-D cap dels dos va rebre el permís per poder fer-ho.