SOS Racisme critica que el 12-O sigui una festivitat "instaurada sota un regim feixista" que té com a finalitat exaltar una "suposada identitat espanyola" que va ser construïda "a costa de la destrucció de les identitats de milers de pobles d'Abya Yala".

En aquesta data, afirma l'entitat, se celebra "l'inici del genocidi, etnocidi i epistemicidi de pràcticament tot el Sud global". En aquest sentit, SOS Racisme convida a la reflexió durant la jornada d'aquest dilluns: "La memòria col·lectiva no pot obviar que la riquesa de l'estat espanyol –i també de Catalunya– s'ha construït sobre aquest passat colonial i esclavista" i anima a celebrar el 'Dia de la Resistència Indígena'.

Des de SOS Racisme critiquen que el 12-O signifiqués l'origen de la construcció d'estructures colonials "per legitimar i justificar l'espoli, la violència i la destrucció de tota la riquesa i sabers de vastos territoris".

"Aquestes estructures segueixen molt vigents en l'actualitat a través de les relacions de dependència, dominació i explotació que exerceixen països del Nord sobre el Sud global", afegeix l'entitat.

SOS Racisme posa com a exemple el moviment d'empreses multinacionals extractives que s'instal·len a països del sud, la "precarització" laboral de persones migrades a països rics o la "construcció d'un relat únic" que pretén "esborrar" la colonització.

La plantada del Govern

Qui també rebutja la celebració del 12-O és el Govern. La Generalitat no acudirà a la celebració del 12 d’octubre perquè no té president, perquè Quim Torra ha estat inhabilitat de manera “injusta i injustificada” i perquè les reivindicacions de la “majoria política i social de Catalunya” només obtenen com a resposta "el setge policial, el perjudici econòmic o la violència política".

Així ho ha comunicat el vicepresident, Pere Aragonès, en les seves funcions com president substitut, a través d’una carta que ha fet arribat a la Casa Reial i al govern de Pedro Sánchez.