El Govern de la Generalitat no acudirà a la celebració del 12 d’octubre perquè no té president, perquè Quim Torra ha estat inhabilitat de manera “injusta i injustificada” i perquè les reivindicacions de la “majoria política i social de Catalunya” només obtenen com a resposta "el setge policial, el perjudici econòmic o la violència política". Així ho ha comunicat el vicepresident, Pere Aragonès, en les seves funcions com president substitut, a través d’una carta que ha fet arribat a la Casa Reial i al govern de Pedro Sànchez.

“No deixarem d’exigir que es deixi de perseguir totes les persones represaliades des de la celebració del referèndum del Primer d’Octubre de 2017. I no deixarem de treballar, mai, per la República catalana”, assegura Aragonès en la missiva.

Aquest any no hi haurà la tradicional desfilada militar a Madrid ni la recepció al Palau Reial arran de la pandèmia del coronavirus, que està sent especialment virulenta a Madrid. La celebració del 12-O  s’ha substituït per un acte a la Plaça de l’Armeria del Palau Reial encapçalada pels Reis i les seves filles junt amb el Govern de Pedro Sánchez i membres de l’executiu, així com els presidents autonòmics, entre d’altres autoritats.

Un dels pitjors genocidis

La carta d'Aragonès tot i expressar el respecte a totes les persones que avui –“amb els ulls del segle XXI”- celebren la Festa Nacional d’Espanya el 12 d’octubre, subratlla “la necessitat de no oblidar que aquesta data significa l’inici d’un dels pitjors genocidis de la història de la Humanitat i el començament d’una etapa fosca d’imperialisme i colonialisme”.

El vicepresident, que encapçala la missiva amb un lacònic “senyors”, denuncia que s’ha inhabilitat el president de la Generalitat per expressar la seva opinió, i “fer ús d’un dret universal com és la llibertat d’expressió”. Adverteix que això és inacceptable des d’un punt de vista democràtic per la qual cosa el Govern emprendrà “totes les vies de denúncia”, també a nivell internacional.

Llibertat dels presos i exiliats

Així mateix, assegura que “per molt que s’hi esforcin” el Govern no deixarà de “reivindicar la llibertat de les preses i els presos polítics i el retorn de les exiliades i els exiliats”. “No deixarem d’exigir que es deixi de perseguir totes les persones represaliades des de la celebració del Primer d’Octubre de 2017. I no deixarem de treballar, mai, per la República catalana”, adverteix en el text on, a més, subratlla el consens majoritari que existeix a Catalunya per trobar una sortida acordada al conflicte polític, la llibertat de presos i exiliats i que Catalunya decideixi lliurement el seu futur polític.

Rei Felip VI Pedro Sanchez BNEW - Sergi Alcàzar

Felip VI i Pedro Sánchez, divendres passar a Barcelona / Sergi Alcàzar

La celebració institucional d'aquesta 12-O se celebrarà després de la tensió entre la Casa Reial i la Moncloa per la negativa del govern a què Felip VI encapçalés el lliurament de despatxos als nous jutges que es va celebrar el 25 de setembre a Barcelona. Divendres passat el monarca i Pedro Sánchez van compartir a un acte de mitja hora a Barcelona durant el qual es va constatar l'actitud distant de Felip VI cap al president espanyol. L'acte es va celebrar a l'Estació de França enmig estrictes mesures de seguretat arran de les protestes organitzades per Òmnium i l'ANC junt amb els partits i les entitats independentistes.