L'independentisme d'esquerres farà "el que estigui a la seva mà" perquè no es realitzin rebudes a presos d'ETA, 'ongi etorri', a la seva sortida de presó. Així ho ha assegurat el secretari general de Sortu i parlamentari d'EH Bildu, Arkaitz Rodríguez, que ha afegit que ja "s'està abordant una reflexió al respecte". Rodríguez ha centrat les seves crítiques en el PNB i el lehendakari, Iñigo Urkullu, a qui ha acusat d'estar "col·laborant amb l'agenda dels enemics de la pau" que són, segons el seu parer, "la dreta i extrema dreta espanyola".

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, 10 anys ETA EfeEl secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez i el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi / Europa Press

Rodríguez va participar juntament amb Otegi en la declaració de dilluns passat a Aiete, en la qual els abertzales van dir sentir "enormement" el "sofriment" de les víctimes del terrorisme i es van comprometre a mitigar-lo. En aquest sentit, el líder de Sortu ha afirmat en Ràdio Euskadi que fa "deu anys que l'esquerra independentista treballa en aquesta direcció" i ha defensat que si alguna cosa demostren les seves paraules és que no "li són alienes les demandes que li siguin traslladades en termes constructius i de bona fe".

"Reflexió" abertzale

Així, ha reconegut que, en relació amb la reclamació de les víctimes que no es duguin a terme rebudes de presos d'ETA a la seva sortida de presó, coneguts com a 'ongi etorris','benvingut' en eusquera, "no serà diferent".

Ha insistit així que l'esquerra abertzale està "abordant una reflexió referent a això". "Puc assegurar que l'independentisme d'esquerra no serà aliè i no serà insensible a aquestes demandes i provarà de fer el que estigui a la seva mà per satisfer-les", ha conclòs.

Canvi d'opinió

Amb tot, a diferència del que ara diu Rodríguez, a l'agost, Sortu va defensar aquestes benvingudes als presos després de les crítiques per la rebuda al barri bilbaí de Santutxu a l'exprés Agustín Almarz, condemnat per assassinats de quatre persones i que el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme va definir com una "cercavila" i una "humiliació". Llavors, el partit va expressar en un comunicat que "cada pres polític que surt de presó és un fet que ens apropa a la convivència i a la pau. Per construir la convivència és imprescindible acabar amb la política d'excepció que vulnera els drets dels presos i impulsar el camí de l'excarceració".

En aquest sentit, Sortu va afegir que "difícilment es construirà la convivència imposant a l'altre el que deu o pot fer o no" i que "l'objectiu dels qui s'oposen als actes de recepció, dels qui s'oposen que una mare, pare o amics i amigues puguin abraçar una persona estimada a la seva sortida de la presó, és imposar un únic relat de vencedors i vençuts, el que ens allunya de la convivència."

Alegria generalitzada

Arkaitz Rodríguez ha afirmat que la declaració amb Otegi no va ser senzilla per a l'esquerra abertzale i ha valorat les "felicitacions" que han rebut i el fet que hagi generat una "alegria generalitzada". Per contra, ha lamentat que hi hagi hagut qui "s'ha enfadat de forma inexplicable" i ha advertit que "aquests agents haurien d'explicar el perquè del seu enuig". "No ens entra al cap com pot coincidir en aquest enuig amb PP, Cs o Vox, que s'han caracteritzat per posar obstacles en la construcció de la pau i la convivència", ha denunciat.

Al seu entendre, existeixen "agents" per als que "res del que faci" l'esquerra abertzale "serà suficient", de tal manera que els qui qüestionen el valor de la declaració "són els mateixos que van qüestionar la sinceritat i el valor del desarmament i dissolució d'ETA".

L'enuig d'Urkullu

En aquesta línia, ha criticat que el lehendakari, Iñigo Urkullu, s'hagi manifestat "bastant enfadat" amb la declaració de dilluns passat, tal com fa "últimament cada vegada que apareix en els mitjans per clavar-nos una esbroncada o mostrant un enuig considerable". "No m'entra al cap que algú pugui estar enfadat amb una declaració com la de dilluns i coincidir amb Casado, Arrimadas o Abascal", ha insistit.

Així mateix, ha assegurat que la declaració que el grup PP+Cs va tractar d'aprovar en el Parlament basc suposa un "mal servei a la construcció de la pau i la convivència" i està sent utilitzada per "carregar contra l'esquerra abertzale, però també contra el PSE, PNB i el Govern de Sánchez."

En la imatge principal, ongi etorri al pres Aitor Zelaia, acusat d'emmagatzemar material explosiu / Twitter