L'associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) considera "insuficient" el missatge del coordinador general d'EH Bildu en què ha reconegut "la pena i el dolor" causat a les víctimes d'ETA. L'associació ha demanat que admeti que "cap dels atemptats d'ETA va tenir justificació".

a

"L'Altaveu dels assassins"

Així ho ha expressat el conseller d'AVT, Miquel Folguera, en declaracions a Europa Press, on ha exigit l'Esquerra Abertzale demani perdó per ser "altaveu i braç institucional dels assassins"

"Ha d'intercedir amb els terroristes perquè col·laborin amb la justícia en els més de 300 casos que encara tenim sense resoldre", ha afegit.

 

b

El missatge d'Otegi

Otegi s'ha dirigit a les víctimes d'ETA en una declaració pel desè aniversari de la Declaració d'Aiete i l'anunci de la fi de la violència terrorista, mitjançant el comunicat del 20 d'octubre de 2011.

Ha expressat que sent "enormement el seu sofriment" i s'ha compromès a "tractar de mitigar-lo en la mesura de les seves possibilitats". "Sempre ens trobaran disposats a això", ha emfatitzat.

"Res a celebrar"

Posteriorment a la declaració, l'associació ha publicat a Twitter diverses piulades en què ha criticat durament la "insuficiència" d'aquesta declaració. En elles, han exigit que el partit faciliti "que els assassins etarres col·laborin amb la justícia per resoldre tots els casos encara pendents de resolució". 

c

També han afegit que les víctimes de terrorisme no tenen "res a celebrar el pròxim 20 d'octubre" i han defensat que el cessament d'ETA va ser possible  "gràcies al treball de les forces i cossos de seguretat, que la van derrotar potencialment". "Encara queda molta feina per fer per dir que tot ha acabat", ha expressat via Twitter. 

d

Govern basc

Per part seva, el vicelehendakari primer i conseller de Seguretat del Govern Basc, Josu Erkoreka, ha destacat aquest dilluns, quan es compleixen deu anys de la fi d'ETA, que a Euskadi es viu "amb més llibertat" i s'han donat "avenços positius" per millorar la convivència.

Erkoreka ha afirmat que actualment "materialitzem la convivència d'una altra manera", ja que "hi ha més llibertat i no hi ha gent perseguida que ha de portar escorta per defensar les seves idees polítiques", una cosa que, en la seva opinió, "és un gran pas, molt positiu".

 

Imatge principal: homenatge convocat per l'Associació de Víctimes del Terrorisme