El 10è aniversari de la fi d'ETA segueix aixecant polseguera entre els partits polítics. La darrera ha vingut de la mà d'una declaració institucional proposada pel grup parlamentari PP+Cs que condemna la "desraó i la injustícia que va suposar l'activitat terrorista d'ETA".

Tots del parlament basc li han donat suport, menys EH Bildu, qui simplement s'ha mantingut al marge, fet que ha fet que la declaració no tirés endavant. Bildu ha recordat que no pensen signar mai res conjuntament amb Vox, com era el cas, ja que l’única diputada al parlament basc que té la formació d'extrema dreta, Amaia Martínez, ha donat suport a la iniciativa. 

Ni a favor, ni en contra, aquest ha estat el posicionament de Bildu, qui ha opinat que l'objectiu del PP amb aquesta declaració institucional no era "l'entesa, ni aixecar ponts, sinó més confrontació, més trinxeres i més ús partidista del tema", segons recull Efe. 

Més llenya al foc 

El silenci de Bildu no ha trigat a tenir resposta dels impulsors de la declaració. El president del PP basc, Carlos Iturgaiz, ha afirmat que EH Bildu s'ha tornat a retratar al Parlament perquè s'ha negat a condemnar ETA i ha donat l'esquena a les víctimes del terrorisme.

Iturgaiz no ha desaprofitat l'oportunitat per carregar contra Pedro Sánchez. "Em sembla molt greu que Sánchez tingui com a soci preferent a Bildu", ha assegurat i ha afegit que tant Otegi com Sánchez són "mentiders compulsius". 

Les paraules d'Otegi 

El silenci de Bildu davant d'aquesta declaració és puntual, ja que tant el partit com els seus líders s'han pronunciat contra el dolor causat per ETA, en especial, en els darrers dies amb motiu del 10è aniversari de la fi de la violència per part de la banda.  

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, va declarar aquest dilluns: "Mai no s'hauria d'haver produït". D'aquesta manera, el dirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi, en companyia del dirigent de Sortu, Arkaitz Rodríguez, van trencar amb el passat. 

"Volem traslladar-los la nostra pena i dolor pel sofriment patit. Sentim el seu dolor i des d'aquest sentiment sincer afirmem que mai no s'havia d'haver produït, a ningú pot satisfer que succeís tot allò, ni que s'hagués prolongat tant en el temps. Hauríem d'haver aconseguit arribar abans a Aiete", afirma la declaració conjunta dels dos dirigents de l'esquerra independentista basca. 

 

Imatge principal: representants d’EH Bildu es reuneixen amb representants de CCOO / Europa Press