Pablo Iglesias, Ione Belarra i altres ministres d'Unidas Podemos han estat dels primers polítics a reaccionar a les disculpes "de tot cor" d'Arnaldo Otegi pel dolor que "mai no s'hauria d'haver produït". Aquestes paraules arriben deu anys després que ETA abandonés la lluita armada. L'actual i l'anterior líder de Podemos han destacat "el pas sense precedents" que l'esquerra abertzale ha fet amb aquestes paraules. 

Iglesias ha assegurat en una piulada que, deu anys després, s'ha fet "un pas molt important en dir que el patiment provocat a les víctimes mai no s'hauria d'haver produït". El polític i exvicepresident del govern espanyol ha recordat que "les vies democràtiques són l'únic camí", destacant que "reconèixer-ho és una qüestió de justícia i sentit d'estat"

 

tuit pablo iglesias eta

En la mateixa línia, l'actual ministra de Drets Socials i líder de Podemos després de la dimissió d'Iglesias, Ione Belarra,  destaca la importància d'aquest gest "sense precedents", "posant al centre el dolor de les víctimes d'ETA", en reconèixer que aquest mai no s'hauria d'haver produït. Com Iglesias, ha destacat que "les vies pacífiques són l'únic camí possible" i que és "obligació dels demòcrates" reconèixer aquest pas endavant. 

ione belarra tuit eta

Missatge d'Asens a la dreta

Irene Montero, ministra d'Igualtat,  també ha volgut destacar via Twitter que el d'avui és "un pas necessari per a la reparació i la convivència que reforça la nostra democràcia".  Jaume Asens, president del grup parlamentari d'UP i comuns, ha reaccionat a la notícia amb un missatge molt clar: "Tant de bo la dreta fes el mateix amb les víctimes del franquisme", ha dit després de les disculpes d'Otegi. 

tuit irene montero eta

"Gest molt important" 

També en una piulada, el líder d'Izquierda Unida i ministre de Consum per Unidas Podemos, Alberto Garzón, ha volgut destacar el "gest molt important" fet per l'esquerra abertzale. En aquest sentit ha volgut recordar que "la violència d'ETA es va emportar moltes famílies que mereixen tot el reconeixement i solidaritat". "Tant de bo mai no hagués tingut lloc aquest dolor" ha escrit Garzón, recuperant les paraules d'Otegi, "i per això mateix, quina victòria que tot això acabés". 

 

tuit garzon eta

 

Declaració conjunta 

Avui, deu anys després del final d'ETA, el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha mostrat "pena i dolor pel sofriment patit" per les víctimes. "Mai no s'hauria d'haver produït", ha sentenciat Otegi. D'aquesta manera, el dirigent de l'esquerra abertzale trenca definitivament amb el passat.

Ell i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, han fet pública una declaració solemne amb motiu del desè aniversari de la Conferència d'Aiete i del final de la violència d'ETA, en la qual han llançat un missatge específicament dirigit a les víctimes d'ETA. Ambdós, amb aquesta declaració, han volgut compartir "amb el conjunt de la societat basca, espanyola i francesa" i amb l'"opinió pública internacional" el seu compromís amb les vies pacífiques i democràtiques.

A la imatge principal, Pablo Iglesias i Ione Belarra / Europa Press