Poc després que Arnaldo Otegi fes pública la disculpa d'EH Bildu a les víctimes d'ETA, el PP ha reaccionat amb contundència davant del missatge de l'esquerra abertzale, que ha qualificat de "pura hipocresia". La portaveu del grup popular en el Congrés, Cuca Gamarra, ha destacat que el que ha de fer Otegi en primer lloc és "condemnar a ETA, cosa que no fa" i ha volgut deixar clar que les paraules del coordinador general de Bildu no tenen "valor moral" mentre no acabin els homenatges a etarres i no s'ajudi a resoldre els crims d'ETA que estan sense resoldre.

Després que Otegi i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez s'hagin adreçat a les víctimes d'ETA amb motiu del 10è aniversari del final d'ETA, per dir-los que asseguin "enormement el seu sofriment" i s'hagi compromès a "tractar de mitigar-lo" en la mesura de les seves possibilitats, Gamarra ha carregat contra el líder abertzale, una persona, ha afegit, "condemnada per terrorisme".

"Sense valor real"

La portaveu del PP ha insistit que el que ha de fer és condemnar l'actuació de l'organització terrorista i "ajudar a aclarir els més de 300 assassinats que encara en el dia d'avui estan sense aclarir". "I mentre no deixi d'homenatjar a aquells que han estat condemnats per terrorisme, evidentment les seves paraules no tenen el valor moral que es necessita per poder pronunciar-les", ha afegit.

Gamarra ha subratllat que el PP insistirà en la necessitat de "continuar defensant la dignitat, la memòria, la justícia i la veritat en la lluita contra el terrorisme perquè és el que les víctimes mereixen".

Juan Carlos Iturgaiz PP País Basc Efe Carlos Iturgaiz, president del PP basc / Efe

Paraules "repugnants"

En la mateixa línia s'ha pronunciat el president del PP del País Basc, Carlos Iturgaiz, ha qualificat de "repugnants" les paraules que el coordinador general d'EH Bildu. Segons el seu parer, la declaració suposa, "sense cap dubte, venir a riure's a la cara de les víctimes"

"Em fa fàstic que vingui a dir que mitigarà el dolor de les víctimes aquell que no condemna la violència d'ETA, aquell que justifica la violència, aquell que presideix un partit com Bildu que són els organitzadors dels ongi etorris, de les rebudes als criminals d'ETA. Ell tornarà a la vida a tots aquests innocents que van assassinar els seus col·legues d'ETA?", s'ha preguntat.

Per al president del PP basc, la declaració d'EH Bildu s'emmarca en "aquest procés del món de l'esquerra abertzale d'explicar el relat com ells el volen veure i mai no condemnar el que ha passat en aquesta terra".

 

Imatge principal, la portaveu del PP en el Congrés valora la declaració d'EH Bildu / Efe