La declaració d'EH Bildu reconeixent el sofriment causat a les víctimes ETA està marcant la commemoració del desè aniversari del final d'ETA. El lehendakari Iñigo Urkullu ha insistit aquest dimarts en la disculpa de l'esquerra abertzale és "positiva", però no suposa "res extraordinari", ja que no ha fet autocrítica del seu passat ni ha reconegut que l'organització terrorista no va haver d'existir.

Coincidint amb el desè aniversari de la Conferència d'Aiete, el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, van fer públic aquest dilluns una declaració en la qual mostraven "de cor" la seva "pena" pel sofriment causat a les víctimes d'ETA i asseguraven que aquest dolor "mai no s'hauria d'haver produït".

Res nou

Urkullu, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, ha reiterat que la declaració d'EH Bildu és important referent a "l'empatia" amb les víctimes i el "sofriment". No obstant això, malgrat "valorar-la positivament", el lehendakari ha afirmat que no hi ha "res especialment nou".

"No vull amb això llançar aigua freda, sinó simplement fer un exercici de realisme en el qual han anat sent els pronunciaments", ha indicat Urkullu. Així, ha recordat que fa tres anys i mig ETA, abans de la seva dissolució definitiva, va fer públic un comunicat en el qual s'expressava "gairebé en els mateixos termes" que els d'ahir d'EH Bildu.

Autocrítica

Al seu entendre la coalició independentista ha fet ara "un exercici de solidaritat amb el sofriment de les víctimes, però no hi ha cap referència" que es jugués "per la via violenta per part d'una organització terrorista que mai no va haver d'haver existit". "És necessari un exercici d'empatia, però també dir que la violència com a eina va ser absolutament injusta i que, d'altra banda, una organització terrorista no va haver de condicionar la vida política del País Basc", ha remarcat.

En resposta a les afirmacions fetes des del PP, el lehendakari ha destacat que no creu que l'esquerra abertzale rigui a la cara de les víctimes, perquè que ha hagut de fer "un recorregut per a la seva legalització", amb uns estatuts en els quals advocava per "un futur sense violència".

Així, ha recordat que ha participat en actes de reconeixement del dany patit per les víctimes. "Una altra cosa és que l'esquerra abertzale no hagi fet una lectura autocrítica del seu propi passat, no hagi fet una lectura autocrítica de la innecesitat que hi hagués una organització terrorista que condicionés la vida política i utilitzés la violència com a eina per a determinades finalitats polítiques".

"Això és allò que l'esquerra encara té pendent de dir: ETA mai no va haver d'haver existit o la violència d'ETA va ser absolutament injusta", ha reiterat.

 

Imatge principal, Iñigo Urkullu / Efe