Diferents punts de vista entre els partits sobre l'augment del preu de la llum i les mesures que s'han de prendre per frenar-lo. Per una part, Comuns, PSC i Ciutadans reclamen a Brussel·les més implicació en la crisi de la llum, mentre que Junts i ERC creuen que "la pilota està a la teulada" del govern espanyol. Així ho han manifestat en declaracions a l'ACN eurodiputats d'aquests partits, tot valorant la decisió de la Comissió Europea de no intervenir a curt termini davant l'encariment de l'electricitat.

Quins canvis? 

Tots coincideixen que, davant aquesta situació, a mitjà termini s'haurien de fer canvis en el mercat energètic, però no estan d'acord sobre les mesures més imminents. Per exemple, l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí i l'eurodiputat de Cs Jordi Cañas qüestionen la compra conjunta de gas que planteja l'executiu de Pedro Sánchez. En canvi, Jordi Solé (ERC), Ernest Urtasun (Comuns) i Javi López (PSC) la veuen amb bons ulls.

Tots tres també defensen les mesures compensatòries per aquelles llars i empreses que més notin els efectes de l'augment del preu de l'electricitat. Aquesta és precisament la recepta que la Comissió Europea recomana als estats per afrontar la pujada de la llum. Si bé Brussel·les s'obre a estudiar la proposta del govern espanyol per comprar gas de forma conjunta i reformar el sistema d'indexació de preus, no té previst fer-ho de forma imminent.

"La CE ha decidit no fer res" 


Urtasun, López i Cañas veuen "insuficient" aquesta resposta. "La CE ha decidit no fer res, rebutjant les propostes que s'han fet, encara que algunes d'elles no fossin especialment intel·ligents, com la que va fer el govern espanyol", diu Cañas, que no veu convincent la idea d'adquirir gas de forma centralitzada.

Junts i Cs, en contra 


Ponsatí diu que Brussel·les "no té eines" per fer front ara mateix a l'augment del preu de la llum i creu que és feina dels governs actuar. "Són els estats que tenen la problemàtica més difícil, com Espanya, els que li demanen a la CE que els hi tregui les castanyes del foc", subratlla. Per tot plegat,  Ponsatí no veu "clar" que la CE hagi de comprar el gas de forma centralitzada, i defensa que el seu paper ha de passar per assegurar que "els mercats d'energia estan ben regulats" i no són víctimes de "manipulacions geopolítiques". 

Des de Cs, Cañas opina que aquesta compra conjunta només és "un pedaç": "Sona molt maco i potser pot reduir una mica el preu... però no és suficient". A més, avisa que els objectius de reducció d'emissions contaminants també "afecten el preu de l'energia" i insta la CE a fer-los més "realistes". 

Curt termini 


Si bé Urtasun admet que aquest hivern la UE no podrà superar la seva dependència del gas, l'eurodiputat dels Comuns creu que comprar-lo de forma conjunta "pot ser una bona alternativa a curt termini". "A llarg termini necessitem el desplegament de les renovables i canviar el sistema de preus", remarca. Solé també ho veu "positiu" en tant que "les cartes geopolítiques potser no tindrien tant de pes".

López, del PSC, veu viable que es pugui impulsar aquesta proposta espanyola, però reconeix que cal un acord entre els estats membres de la UE. Precisament, el president Sánchez intentarà convèncer els socis europeus per treballar en la compra centralitzada en la cimera europea que se celebra dijous 21. "Europa ha demostrat, especialment durant la pandèmia, que si hi ha voluntat política, és capaç de fer coses en poc temps que eren inimaginables", destaca López.

Problema espanyol 

Ponsatí separa la situació espanyola de l'europea i diu que a l'Estat l'encariment de la llum és "resultat de dècades de deixar fer a les elèctriques". "El problema del mercat energètic és sobretot de competència i, a Espanya, un problema de dependència política gravíssima de les elèctriques".

Malgrat reconèixer que el poder polític ha estat "captiu" de les elèctriques per les "portes giratòries que s'anaven tornant PP i PSOE", Urtasun reivindica que el govern de PSOE i Podemos ha "plantat cara a l'oligopoli" de les elèctriques plantejant impostos als "beneficis caiguts del cel".

A la imatge principal, pals d'electricitat entre la boira / Pixaby