El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha enviat una carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en què reclama eliminar el vot pregat i introduir el vot electrònic a causa de la baixa participació de l'electorat resident a l'estranger.

Solé li ha fet arribar una bateria de propostes entre les quals hi ha la digitalització del vot exterior, amb descàrrega de documentació en línia, i també un sobre únic de propaganda electoral.

Una mostra dels efectes negatius de l’actual sistema de vot, segons Solé, és la caiguda en el percentatge de registres al CERA (el cens electoral de residents a l’estranger) que ha passat del 31,74% el 2008 a un 5,75% el 2019, coincidint amb l’aprovació de la reforma de la LOREG del 2011 i la introducció de la necessitat de pregar el vot.

"Estalvi de temps i recursos econòmics"

Solé també proposa diferents mesures, com la regulació de la papereta en blanc, perquè els votants a l’exterior puguin escriure directament la seva opció de vot sense haver-se d’esperar a rebre les paperetes impreses de cada formació política, i la possibilitat de descarregar la documentació per Internet.

Ambdues mesures suposarien un estalvi de temps i recursos econòmics. Segons Solé, la introducció del vot electrònic també “eliminaria les incidències per les trameses a través del correu postal”.

Així mateix, el conseller expressa la seva preocupació davant les diferents incidències relacionades amb els actuals terminis de gestió de la documentació electoral, així com l’obligatorietat de fer els tràmits de manera presencial als consolats i la manca de recursos d’algunes de les delegacions consulars.

La carta també fa referència als costos d’enviament de la propaganda electoral als votants, tant als que són al territori com els que són fora. Solé se suma a la demanda feta per altres institucions com el Parlament i el Síndic, així com altres territoris de l’Estat, que plantegen fer arribar als votants la propaganda electoral a través d’un enviament únic, en comptes de fer-ne un per cada partit polític.

Tenint en compte que són costos que s’assumeixen a través de subvencions als partits polítics o a Correos, la mesura implicaria una considerable reducció de despesa pública i alhora reduiria l’impacte ambiental.