El conseller d'Acció i Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha recordat que aquest divendres 15 de gener la Generalitat avaluarà si les eleccions poden celebrar-se el 14 de febrer i que, en cas de decidir ajornar-les, es posaria "una nova data sobre la taula" per als comicis.

En una entrevista aquest diumenge a 'Catalunya Informació', el conseller d'Exteriors ha dit que la decisió es prendrà aquesta setmana en funció dels informes de la Conselleria de Salut: "No correspon avançar-nos a aquesta decisió abans de conèixer els informes".

Ha celebrat que a dia 10 de gener s'han rebut unes 19.000 sol·licituds per exercir el vot per correu, "tres vegades més" que per a les eleccions del 2019, la meitat de les quals de forma telemàtica.

Crides a l'ajornament

Tot i la prudència del conseller, ja hi ha qui s'ha posicionat a favor d'aplaçar els comicis, com és el cas del metge, investigador i professor de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, o la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins. Tots dos ho van dir ahir al Preguntes Freqüents de TV3.

Campins va assegurar que no seria "responsable" mantenir la data del 14-F per celebrar les eleccions a Catalunya i va pronosticar que la situació epidemiològica serà "pitjor que l'actual". Campins també va alertar del perill que "un volum altíssim" de persones vagin a votar "presencialment" aquest febrer. "Implica unes interaccions que poden representar un problema de salut pública", ha assenyalat.

Per últim, la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron va alertar dels problemes amb què es trobaran les persones infectades i els seus contactes estrets. "Si el vot per correu acaba deu dies abans, hi haurà persones que no podran votar", va afegir. En aquest sentit, Campins va defensar que el dret a vot és "universal" i que, ara per ara, no veu "factible" que es puguin celebrar uns comicis al febrer, garantint aquest dret.