Catalunya no passarà de tram dilluns​ que ve, tot i això el pla de Nadal no perilla. "El pla de Nadal dona unes pautes de com han de ser les trobades, amb un màxim de persones i una restricció de bombolles", explicava aquesta setmana la consellera de Salut, Alba Vergés. Fa només uns dies, el Govern admetia que començava una reobertura progressiva per falta d'ajuts econòmics. Potser el que definiria millor la situació actual és un 'sí, però no'.

"Ho enfoquem malament. Relaxem una mica les mesures i els casos tornen a pujar. Ho vam veure a l'estiu, però no hem aconseguit fer net perquè no s'ha baixat a un llindar mínim", explica el metge, investigador i professor de la UOC, Salvador Macip. "Sortim del confinament quan els casos són massa alts". Així, destaca que els països amb un confinament més dur són els que han aconseguit un millor resultat, com el cas de Nova Zelanda. 

Macip, que actualment exerceix a la Universitat de Leicester (Regne Unit), assegura que "anem cap a una temporada que començant pel pont i Nadal és d'alt risc". "A l'estiu, no ho era tant perquè la majoria d'activitats es feien fora, al carrer. Ara estem anant a dies de trobades en llocs tancats". I, en conversa amb ElNacional.cat, remarca que "els sopars o dinars es faran en espais tancats, on segurament no hi haurà prou espai on fer separació i no portarem mascaretes. No hi haurà ventilació i seran moltes hores". Així, subratlla que "no s'està explicant prou clar que la situació és d'un risc molt alt".

llums nadal Carrer Aragó iluminacio festes - Sergi Alcàzar

Llums de Nadal al carrer Aragó de Barcelona / Sergi Alcàzar

Des del seu punt de vista, Nadal s'hauria d'haver orientat "cap a una altra banda". Macip comenta que la cosa ideal seria celebrar-lo a distància o bé quedar a l'aire lliure per passejar, fer un vermut o dinar a la terrassa, ben abrigats. "Cal pensar fins on podem evitar fer una festa normal". És a dir, l'investigador remarca que qui es pugui saltar les celebracions de Nadal o les pugui fer de manera telemàtica, ho faci. De la mateixa manera que el fet de teletreballar. Si es pot fer teletreball, cal fer-ho. Si pots no quedar amb els teus amics, no hi quedis. "Molts es plantegen Nadal com si no n'hi hagués per tant si es fa de manera conscient", insisteix.

Ara bé, constata que hi haurà un increment de casos durant el gener, febrer i març i que potser "caldrà fer algun confinament domiciliari uns dies i tornarem a tenir el mateix problema amb l'economia". Així, comenta que "les entrades i sortides del confinament es podrien evitar si es fes o s'hagués fet de manera seriosa o més dura". I subratlla, amb moltes línies, que "estem desescalant no perquè ens ho recomani la situació sinó perquè no hi ha més opció".

Un missatge "confús"

'Sortir per Nadal però només una mica'. El "missatge confús" és per a Macip un dels problemes més importants. "Si llegeixes la lletra petita, sempre hi diu 'millor que no ens trobem', tot i que això es diu al final. Llavors, penses, 'quedem o no?'". El que cal evitar ara, és que hi hagi més morts, una qüestió que, segons detalla l'expert, "en uns mesos estarà controlat" perquè ja tindrem vacuna.

La diferència, doncs, és que a l'estiu la majoria d'activitats es feien a l'aire lliure. "Ara sortim d'una petita restricció per fer activitats tancats i això implicarà una pujada de casos més alta", insisteix. Fet que comportarà que "d'aquí a Nadal és difícil que la situació millori". De fet, calcula que entrarem amb una incidència de casos significativa a les festes de Nadal.

Una tercera onada?

A hores d'ara gairebé sembla inevitable parlar d'una tercera onada. El que encara no queda prou clar és quan la tindrem. Macip destaca que apareixerà abans o després en funció del "nostre comportament. Depèn de si la gent se'n va de pont i si es fa bondat per Nadal".

Això podria comportar que, la tercera onada es produeixi o bé a finals de desembre o al gener o febrer.