El que ha passat avui amb l’informe del Tribunal Suprem contrari als indults forma part del guió “previsible”. En aquests termes s’ha pronunciat Jaume Asens, president del grup d’Unidas Podemos, després de fer-se públic el veredicte. “Qui va ser part del problema, sabíem que no serien part de la solució”, ha assegurat. No obstant això, el dirigent dels comuns ha desitjat que el govern espanyol concedeixi la mesura de gràcia als presos polítics independentistes i que ho faci el més aviat possible, perquè “no podem esperar més”.

En roda de premsa des del Congrés després de fer-se públic l’informe, Jaume Asens ha insistit que “el temps dels jutges ja ha passat”, que “ara és el moment de la política” i que la sortida en llibertat dels presos “no és la solució” al conflicte català, però sí que ajudarà a crear un clima de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. El dirigent de Podemos ha considerat que concorren raons de “utilitat pública” i “justícia” per a concedir-los i “aconseguir pacificar i assolir la concòrdia a Catalunya”.

Aprofitant la seva experiència com a advocat, Asens ha recordat com és habitual que els tribunals sentenciadors emetin informes contraris a la concessió dels indults i que “no és cap anomalia”. De la mateixa manera ha acusat el Partit Popular, Ciutadans i Vox d’intentar “enganyar l’opinió pública” assegurant que recorreran els indults si finalment els concedeixen. “El PP enganya quan diu que els indults es poden recórrer”, ha sentenciat. S’ha mostrat confiat que Pedro Sánchez els concedirà, encara més després de les declaracions de les últimes hores.

 

Moncloa subratlla que no és vinculant

Ara la pilota torna a la teulada de La Moncloa, que haurà de decidir si els concedeix o no la mesura de gràcia, i si ho fa de manera total o parcial. En aquest context, el ministre Miquel Iceta s'ha limitat a dir que "respecta" el veredicte de l'alt tribunal espanyol, però de la mateixa manera ha recordat que es tracta d'un informe "preceptiu però no vinculant".

En el marc d'una roda de premsa, de presentació del pla Orientacions al canvi sobre el model d'accés a l'acció pública, el titular de Política Territorial ha subratllat que, a partir d'ara, el Ministeri de Justícia "analitzarà tots els informes i formularà la seva proposta al Consell de Ministres". Tot i això, sí que ha recordat les paraules del president Pedro Sánchez en les últimes hores en favor de "la concòrdia, l'entesa, el diàleg i el retrobament", aplanant el camí a la concessió dels indults. "Això és el que guiarà les decisions del govern, i per descomptat, a la nostra mentalitat no hi ha cap concepte que tingui a veure amb la venjança, la revenja o l'odi", ha defensat Iceta.