"L'amnistia no és possible". Així de contundent s'ha mostrat Salvador Illa en l'entrevista que ha concedit aquesta nit al programa Més 3/24. En lloc d'insistir en aquesta idea, que assegura que no té espai en el marc constitucional espanyol, el líder del Partit dels Socialistes de Catalunya i exministre de Sanitat ha demanat plantejar "camins viables" i ha demanat l'activació d'una taula de diàleg Catalunya "endins".

Així doncs, ha demanat no insistir en la idea de la llei d'amnistia, ja que es "pot generar frustració"."La gran lliçó que hem après és que fora de l'estat de dret no si val i hem de trobar solucions que s'ajustin a aquest marc", ha reiterat Illa en referència als indults. En aquest sentit ha donat el seu suport a Pedro Sánchez per tal de trobar solucions que permetin el "retrobament" i la "convivència". 

Així mateix, ha destacat que la concessió dels indults és "discrecional" i que no dependrà únicament dels informes de la magistratura i la fiscalia. També ha descartat que es puguin veure condicionats per cap mena de calendari electoral o pactes. "No és una decisió que pugui ser condicionada per calendaris i negociacions de cap altre tipus, s'ha de prendre per se", ha assegurat.

Elogi a Argimon però oposició contundent

Sobre el nou Govern, Illa ha reiterat que "creu que no és el Govern que necessita Catalunya" i ha tornat a repetir, com ja ho va fer en el debat d'investidura que el PSC farà una "oposició contundent", que no "obstruccionista". Sobre l'executiu ha destacat que és "continuista", però que jutjaran segons les seves accions i s'ha mostrat preocupat per la possibilitat que la CUP pugui marcar la legislatura. Preguntat pel desnonament d'aquest matí, ha reclamat el suport unànime del Parlament de Catalunya als Mossos d'Esquadra.

Amb tot, ha volgut agrair la feina realitzada fins ara per la consellera de Salut, Alba Vergés, després d'"un any molt dur" en el qual s'han teixit complicitats. També ha destacat la tasca de Josep Maria Argimon com a secretari de Salut Pública i ha destacat el diàleg que han mantingut com "una bona base". Sobre la gestió de la Covid-19, ha reincidit en la idea que el Govern tindrà el suport dels socialistes, tal com ja es van comprometre "fins i tot abans de saber qui seria el conseller de Salut. 

Taula de diàleg Catalunya "endins"

Pere Aragonès s'ha compromès a culminar el procés d'independència de Catalunya, cosa que Salvador Illa considera "impossible". "Amb el màxim respecte, Pere Aragonès sap que no passarà, perquè no hi ha majoria social suficient a Catalunya. El que hem de fer és posar-nos d'acord en quin és el millor futur pel país a través del diàleg i el retrobament. Entenc que ho puguin plantejar, però és una perspectiva irreal", ha explicat.

Respecte a la taula de diàleg, ha instat a convocar-la com abans millor perquè "fa molt que perdem el temps" i descarta ser un dels agents asseguts en aquest espai, si no li demana directament el govern espanyol. Malgrat això, destaca la necessitat de crear una taula de diàleg (on sí hi vol ser) Catalunya "endins" que hauria de treballar en paral·lel a l'existent entre Generalitat i executiu espanyol. Un ens que considera necessari per "recollir les diferents maneres de veure les coses existents a Catalunya".

 

 

Imatge principal, Salvador Illa durant el debat d'investidura de Pere Aragonès / EFE