La investigació sobre les donacions d’empresaris a la caixa B a canvi de l’adjudicació de contractes públics va aportant noves revelacions sobre el modus operandi de la formació. La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) del Cos Nacional de la Policía ha certificat sobrecostos milionaris en contractes adjudicats en el segon mandat de José María Aznar (2000-2004), concretament en els atorgats a Constructora Hispánica, segons avança aquest dimarts El País.

Constructora Hispánica va aconseguir en aquella època fins a 23 contractes, i en bona part d’ells s’han detectat irregularitats i sobrecostos, en la majoria superiors al 20%, si bé n’hi ha del 64% i fins i tot del 94%, segons l’informe elaborat per la UDEF. En 14 dels contractes, els sobrecostos van sumar més de 35 milions d’euros.

Luis barcenas declara en la audiencia nacional / Efe

L'extresorer del PP, Luis Bárcenas / Efe

Nou pagaments al PP

Qui llavors presidia l’empresa, Alfonso García Pozuelo, va fer almenys nou pagaments de 258.000 euros a la comptabilitat B del PP, segons consta en els papers de Bárcenas. Durant el judici pel cas Gürtel, García Pozuelo ja va admetre que va pagar a Francisco Correa a canvi de contractes d’obres a Castella i Lleó, quantitats que van ser destinats al partit.

L’informe policial lliurat al jutge de l’Audiència Nacional que instrueix el cas de la caixa B del PP, ha detectat sobrecostos en 18 dels 23 contractes a Constructora Hispànica i posa l’èmfasi en el fet que la proposta inicial presentada a concurs i el cost final abonat després per canvis duts a terme durant l’execució del contracte.

Inconsistències en les ofertes

L’escrit que ha rebut el jutge Santiago Pedraz subratlla inconsistències en la valoració de l’oferta, poca representativitat dels criteris objectius avaluables i vulneracions dels principis generals de contractació. Així apunta que totes aquestes pràctiques “són factors de risc que incrementen la vulnerabilitat a la corrupció en els procediments de contractació pública”

El magistrat Santiago Pedraz, que investiga un delicte de suborn, haurà de decidir ara si incorpora aquest informe policial a la instrucció que ja havia tancat la setmana passada sobre les donacions d’empresaris al PP a canvi d’obres. Ara ha de decidir si envia a judici els imputats o, per contra, arxiva la causa. Encara està pendent de sentència el judici al PP per finançar les obres de la seu del carrer Gènova amb diners de la caixa B.

 

Imatge principal, José María Aznar ha negat tenir cap coneixement de la caixa b del PP / EP