La Cadena SER ha avançat aquest dilluns que la sentència de l'Audiència Nacional esperada pel juliol corroborarà que el Partit Popular comptava amb una caixa B i que va pagar la seva seu en negre. La ràdio ha consultat fonts jurídiques que han assegurat que es confirmaran els aspectes fonamentals dels arguments de les acusacions. 

El tribunal presidit pel magistrat José Antonio Mora ja hauria conclòs les seves deliberacions després d'unes 30 sessions i que el 12 de maig quedés vist per a sentència, segons la SER

Caixa B i desconfiança en els ex-alts càrrecs 

Els magistrats de l'Audiència Nacional amb el seu dictamen desestimaran els testimonis d'ex-alts càrrecs del partit, entre els quals s'inclouen els dels expresidents del govern espanyol José María Aznar i Mariano Rajoy, a més d'altres membres del PP que van comparèixer en el judici. El tribunal considera que hi ha una quantitat ingent de proves que apunten que es van fer servir diners opacs per pagar la reforma de la seu de Gènova. 

Menys temps dediquen a confirmar l'existència d'una caixa B. Segons avança la SER, la sentència no s'estendrà gaire a desenvolupar l'existència d'una comptabilitat paral·lela, la qual considera un "fet incontrovertible" sobre el qual "no hi ha discussió". Pel tribunal són fets que ja van ser provats amb la sentència del Tribunal Suprem del 14 d'octubre del 2020, on es jutjava la primera època de Gürtel. 

Dubte sobre el frau fiscal 

Hi ha part de la sentència que segueix sent un misteri. El tribunal ha de determinar si es van cometre delictes fiscals en reformar la seu de Gènova amb diners de la caixa B, ha recordat la SER. Els perits d'Hisenda van defensar que el PP no havia comès cap irregularitat perquè no era necessari declarar els diners si eren per a fins propis. Tot i això, les acusacions populars consideren que Hisenda fa una mala interpretació de la llei de partits que beneficia els populars

El tribunal limitarà la seva sentència a la reforma de la seu central i la caixa B, deixant al marge altres activitats irregulars com les donacions en negre d'empresaris. És la manera en què la sentència no quedarà contaminada amb casos que instrueixen altres tribunals, consideren els magistrats. 

 

Imatge principal: Seu central del Partit Popular al carrer Gènova / Europa Press