"Per la convivència, la democràcia i la llibertat. No a la repressió". Sota aquest lema, sindicats, entitats i polítics s'han unit aquest dilluns 1 d'octubre per recordar la repressió policial viscuda ara fa un any. Ho han fet davant del CAP Guinardó, un dels centres de votació del referèndum que va patir la violència dels cossos de seguretat de l'estat espanyol.

En l'acte hi han participat el president Quim Torra, juntament amb el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, i Luca Gervasoni, membre de la Fede.cat. També hi eren presents el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, i el de l'ANC, Pep Cruanyes, a més de les esposes de Quim Forn, Jordi Turull i Jordi Cuixart i la germana de Toni Comín.

Durant l'acte s'ha desplegat la pancarta en favor de la convivència i contra la repressió i s'ha fet un minut de silenci

Abans de començar l'acte, el vicepresident Aragonès ha fet unes declaracions a la premsa en què ha recordat que "l’1-O és sinònim d’autodeterminació, dignitat i intel·ligència col·lectiva" i ha reclamat prendre'l "com a referent per continuar el camí". 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també ha parlat en acabar l'acte, ha assegurat que "la repressió no pot quedar impune" i ha recordat que el consistori està personat en nombroses causes vinculades a les càrregues policials. Colau ha tornat a qualificar l'actuació policial d'aquell dia de "brutal i absolutament injustificable" i ha demanat "responsabilitats judicials i polítiques". "S'ha de demanar perdó als veïns per aquesta actuació i sobretot el compromís de l'administració de l'Estat que fets així no es tornaran a produir mai més", ha defensat.

També el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha assegurat que és un dia d'"homenatge" i ha considerat "inadmissible" que el govern espanyol posi en dubte les imatges de la repressió. "La ciutadania continua mobilitzada, i ho seguirem fent sempre de forma pacífica i democràtica", ha advertit.

L'acte ha acabat amb crits dels veïns que demanaven la llibertat dels presos polítics però també més contundència del Govern de la Generalitat i dels polítics independentistes per implementar la República.