La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha afirmat avui que el primer aniversari de l'1-O és "un dia de trista memòria" en el qual "no hi ha res a celebrar" i ha subratllat que fa un any "no va ser un bon dia per a tot l'imaginari independentista que va topar de cara amb la realitat". La portaveu ha qualificat de farsa el referèndum i el que va passar després i ha advertit que "en absolut" de l'1-O va emanar cap mandat del poble català.

"Tot l'imaginari independentista se'n va anar a terra", ha afegit Celaá en una entrevista a la Ser en valorar les conseqüències del referèndum de l'1-O. Per a la portaveu del govern espanyol, el que va passar l'1 d'octubre de 2017 a Catalunya va ser "un acte il·legal sense cap conseqüència jurídica" del qual no pot emanar cap mandat al poble. El pitjor, ha afegit, és que "aquell dia es va visibilitzar com mai la fractura de la societat catalana".

Imatges falses

Celaá ha considerat un error la repressió policial i ha culpat al govern de Mariano Rajoy per no encertar en les seves previsions sobre les urnes. Ha retret a l'anterior executiu de la imatge que va projectar en l'àmbit internacional. Amb tot, ha asseguretat que les Forces de Seguretat de l'Estat van actuar amb proporcionalitat i ha apuntat que moltes de les imatges d'aquell dia són "falses".

"Passadís polític"

La portaveu ha assegurat, tanmateix, que avui la situació és millor que fa un any, perquè el Govern ha obert un "passadís polític" i una interlocució amb les autoritats catalanes que, segons ha dit, ja està donant resultats.

Sobre les accions dels CDR, ha advertit que el Govern té l'obligació de mantenir l'ordre al carrer i garantir la llibertat de manifestació. "El que va passar dissabte no pot tornar a passar", ha recalcat, i ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que "desarmi la retòrica" i "retiri l'emoció".