El Sindicat Professional de Policia (SPP) ha demanat al jutge que investiga les càrregues de l'1-O que imputi per desobediència i malversació els directors de 28 col·legis de Barcelona on hi va haver incidents, en considerar que la seva "permissivitat" va permetre l'aglomeració d'activistes en els centres.

El sindicat també ha sol·licitat al jutge que reclami als Mossos d'Esquadra un informe sobre la seva actuació en aquests 28 punts de votació, al·legant que el Cos Nacional de Policia va haver d'acudir a aquests centres després de l'"incompliment o incapacitat" del cos autonòmic per tancar els col·legis.

El Sindicat Professional de Policia exerceix l'acusació popular en la causa oberta pel titular del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que manté imputats uns quaranta policies per les càrregues de l'1-O, així com a Roger Español, que va rebre l'impacte d'una pilota de goma en un ull.

Permissivitat

En el seu escrit, el sindicat adverteix que l'actuació policial, ja fos de Mossos o del Cos Nacional de Policia, es va veure "completament obstaculitzada" aquell dia per la "permissivitat" dels directors dels col·legis on es van celebrar les votacions, ja que "van facilitar, van procurar o no van impedir" l'"aglomeració de gent i la celebració del referèndum, que havia estat expressament prohibit pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya".

Per aquest motiu, sol·licita al jutge que citi com a imputats els directors dels 28 centres on es van produir els incidents que han donat origen a la causa. Segons el sindicat, majoritari en les escales de comandament del Cos Nacional de Policia, els directors van poder haver comès un delicte de desobediència donada la seva condició de funcionaris públics, ja que van permetre la celebració de l'1-O malgrat que hi havia un mandat "públic i notori" del TSJC per prohibir-ho.

També demana que se'ls citi com a imputats per un delicte de malversació en haver permès l'ús d'instal·lacions públiques "per a un acte clarament il·legal i prohibit pel TSJC".