A poc més de dues setmanes per a la data límit per investir un president, l'estratègia d'ERC sembla haver fet un gir de 180 graus. El candidat a la presidència, Pere Aragonès, va anunciar ahir que apostaria per un Govern sense Junts i, un dia després, s'ha revelat que han iniciat converses amb els comuns, unes negociacions que el diputat junter Joan Canadell ha valorat amb un símbol críptic. 

La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha avançat avui, amb molta transparència, els camins que obre la seva formació després del trencament entre ERC i Junts. D'entrada, assegura que els republicans han trucat la porta de la seva formació: "ERC ja ha contactat amb nosaltres per seure i parlar", en declaracions a Catalunya Ràdio.

Davant aquesta revelació, Canadell ha compartit la seva opinió personal a Twitter a través d'una emoticona d'un home arronsant-se d'espatlles. 

 

TUIT JOAN CANADELL JÉSSICA ALBIACH

Tuit de Joan Canadell sobre les negociacions ERC-Comuns / @jcanadellb

 

Vilalta matisa les paraules d'Aragonès

I és que, tot i que encara no s'ha anunciat cap mena de pacte,  portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, des de la mateixa emissora ha matisat, sense negar-les, les paraules d'Albiach. 

"Ara ens hem de posar en contacte amb la CUP, els comuns i evidentment amb Junts. No ens aixequem de la taula, el que fem és canviar la proposta, estem arribant al final sense tenir un acord tancat", ha assegurat. Així doncs, oberts a parlar amb tothom, sense especificar l'ordre de prioritats.

Albiach, en canvi, ja va més enllà i, a banda d'investir Pere Aragonès, el gir cap a una esquerra amb la CUP inclosa els pot seduir per entrar al Govern: "És més fort tenir un govern que superi els 32 diputats. Buscarem la millor garantia perquè es compleixin els acords i fer les transformacions que el país necessita, s'han de prendre mesures valentes".

Artadi critica el gir de guió d'ERC

Per la banda dels de Puigdemont, la vicepresidenta del partit, Elsa Artadi, ha criticat el gir de guió dels republicans. En una entrevista a Via Lliure de Rac1, ha expressat la sorpresa i la frustració que els va provocar la proposta de Pere Aragonès perquè creien que l'acord d'investidura estava a tocar. "Han tirat per terra més de 80 dies de feina", ha lamentat.

Tot i això, Artadi demana continuar treballant i culpa ERC d'haver-se aixecat de la tarda. "No hi ha acord perquè ERC ha decidit aixecar-se de les negociacions. Nosaltres no ens hem aixecat de cap taula amb Esquerra i, per tant, esperem que tornin a asseure’s", ha reclamat.

Des de Junts asseguren que els republicans no els van comunicar l'anunci del govern en solitari abans de fer-ho públic i creuen que fets així no ajuden a avançar cap al nou govern. Tanmateix, estan disposats a continuar negociant sota quines condicions donaran suport a un possible acord d'investidura. "Junts no ha dit mai que regalarà els vots gratis a Aragonès", ha avisat.

 

Imatge principal, Joan Canadell, diputat de Junts per Catalunya / ACN